Gama x nož
Vladimir Marković/Alo
Gama x nož

Vladimir Marković/Alo

Gama x nož, Foto: Vladimir Marković/Alo

 

U Centru za iks nož Kliničkog centra Srbije, za nešto više od godinu dana, otkad je otvoren, lečeno je više od 600 onkoloških pacijenta najsavremenijom terapijom - iks nožem. Zahvaljujući zračenju, ovom aparatom pojedinim pacijentima je produžen život a nisu retki ni oni kod kojih je potpuno iskorenjena zloćudna bolest.

Do 1. novembra prošle godine na tretman ovom aparatom pacijenti iz Srbije odlazili su u inostranstvo, i za to im je bilo potrebno oko 20.000 evra, dok danas s overenom zdravstvenom knjižicom tretman iks nožem dobijaju za svoje osiguranje, kao da su, recimo, otišli da izvade krv ili da urade ultrazvuk. Na ovaj način država je uštedela milione evra.

Gama x nož

Vladimir Marković/Alo

Gama x nož, Foto: Vladimir Marković/Alo

 

Na oba nivoa savremene zgrade Kliničkog centra Srbije ekipa “Alo!” zatiče pacijente koji ispred ordinacija čekaju na pripremu za zračenje koje, prema rečima radiologa, zamenjuju hiruršku intervenciju.

Dok koračamo ka ordinaciji u kojoj je smešten ovaj neverovatni najsavremeniji uređaj, načelnica ovog centra dr Biljana Šeha nam s ponosom objašnjava da su iks nož i gama nož, koji je stigao u Srbiju 2015, onkološkim pacijentima produžili život, a mnogima i potpuno iskorenili zloćudnu bolest.

Gama x nož

Vladimir Marković/Alo

Gama x nož, Foto: Vladimir Marković/Alo

 

- Reč je o lineralnom akceleratoru vrhunske preciznosti, zahvaljujući čemu zdrava tkiva primaju minimalne doze zračenja bez oštećenja, a tumori maksimalno moguću dozu zraka. Prosto rečeno, on deluje tako što sprži sve one krvne sudove kojima se hrani tumor - ističe dr Šeha.

Naš organizam, prema rečima doktorke, ima određenu dinamiku, pa se i tumori kreću zajedno s pacijentima. Upravo zbog ove činjenice, iks nož ima sve moguće dodatke koji prate kretanje tumora unutar tela, što omogućava lekarima da pouzdano znaju gde se tačno tumori nalaze.

- Od svih tretiranih metastaza mozga, koji smo radili, a ima ih sigurno dve stotine, pacijenti već na prvoj kontroli imaju ili stabilizaciju bolesti ili njeno povlačenje, što je veliki uspeh. Imamo i primere da su pacijentima metastaze nakon zračenja potpuno iščezle - kaže dr Šeha.

Gama x nož

Vladimir Marković/Alo

Gama x nož, Foto: Vladimir Marković/Alo

 

Međutim, pored leka za najteže bolesti, pacijenti u ovoj zdravstvenoj ustanovi mogu pronaći i razumevanje, jer kako se naša ekipa uverila na licu mesta, dobra energija se oseća apsolutno u svakom kutku.

- Naš osmeh i toplina im mnogo znače, budući da smo svesni da radimo sa najtežim pacijentima. Tu smo da im život učonimo kvalitetnijim - objašnjavaju nam radioterapijski tehničari Dragana Vukašinović i Ilija Čurić.

Njihove reči odmah potvrđuje i pacijent Ljubinko Dabić iz Velike Krsne, koji je usled onkoloških problema morao pre vremena da bude penzionisan.

Gama x nož

Vladimir Marković/Alo

Gama x nož, Foto: Vladimir Marković/Alo

 

- Znam da sam u sigurnim rukama, došao sam na dijagnostiku pred tretman iks nožem i prezadovoljan sam. Svi su vrlo ljubazni, a što je najvažnije, nisam dugo čekao na pregled. Sedam godina se lečim, a primarno sam oboleo od maligniteta debelog creva. Potom su mi otišli i jetra i pluća po nekoliko puta. Daće Bog da mi bude bolje! Istakao je Dabić. 

 

 

Činjenice:

- Zračenje iks nožem je bezbolno

-Zračenje iks nožem se ponavlja od jednog do pet puta

- Trenutno se u centru za iks nož zrače: metastaze u mozgu, kostima, metastaze i primarni tumori pluća, metastaze jetre, pankreasa

- U narednom periodu se očekuju i prva zračenja prostate

- Trenutno se u Centru za iks nož leče pacijenti iz cele Srbije, a od početka sledeće godine bi trebalo da sa lečenjem počnu i pacijenti iz regiona

- Kupovina iks noža i izgradnja Centra koštali su oko šest miliona evra, što se već u prvoj godini u finansijskom smislu isplatilo

 

Naši stručnjaci se obučavaju širom Evrope

Načelnica Centra za iks nož dr Biljana Šeha za „Alo!“ objašnjava da su se njen tim i ona svakodnevno usavršavaju u ovoj najbrže rastućoj grani medicine. - Imali smo stručnu obuku u Švajcarskoj, Engleskoj, Italiji, Poljskoj, a najpoznatiji stručnjaci iz ove oblasti su dolazili i u Beograd. Svakodnevno učimo i radimo na sebi, jer je usavršavanje deo našeg posla - kaže dr Šeha.

 

 

BROJKA

35 pacijenata dnevno se podvrgne zračenju iks noža

8 lekara je zaposleno u Centru za iks nož

617 pacijenta podvrgnulo tretmanu iks noža zaključno sa 10. decembrom

41 zaposleni trenutno radi u Centru za iks nož