Beograd, šetnja, građani
Alo!/Vladimir Marković
Beograd, šetnja, građani

Alo!/Vladimir Marković

Foto: Alo!/Vladimir Marković

U borbi protiv pandemije korona virusa prinuđeni smo da vreme provodimo u kućnoj izolaciji, a dom napuštamo samo onda kada je to neophodno. Kretanjem rizikujemo da se zarazimo Covid-19 virusom jer se on može preneti putem vazduha, ukoliko zaražena osoba kija i kašlje, ili dodirivanjem kontaminiranih predmeta, piše Dejli star.

S obzirom da je jedna studija dokazala da novi virus korona preživljava i na čvrstim površinama, stručnjaci napominju da bi trebalo da obratimo pažnju na svoju odeću i obuću koju nosimo.

Naime, vrlo lako se možemo inficirati Covid-19 virusom putem cipela koje se nose na prometnim mestima, kao što su kancelarije, javni prevoz i tržni centri. A jednom kada se virus nađe na sintetičkoj tkanini, može da ostane tamo danima.

patike

Shutterstock

patike, Foto: Shutterstock

Doktorka Meri E. Šmidt kazala je za "Huffington Post" da korona virus može da ostane na cipelama "pet dana ili više". Iz tog razloga, bilo bi pametno da ih ostavljate ispred vrata kako biste sprečili da se virus "uvuče" u vaš dom.

Stručnjak za javno zdravlje Karol Viner, koja radi u Kanzas Sitiju, preporučuje da to uradite svaki put.

- Cilj je da ih ne proširimo po celoj kući. Druga opcija je da svoju obuću naprskate sa nekim dezinficijensom ili da ih očistite sapunom i vodom - objašnjava Karol.

Kada ulazite u kuću, takođe je neophodno da operete ruke. Zdravstveni radnici preporučuju da ruke perete najmanje 20 sekundi svaki put. Uvek proverite da li su vam rukavice čiste pre nego što dodirnete svoje lice.