ALARMANTNO ZAGAĐENJE VAZDUHA U BEOGRADU Stanovništvo pozvano da hitno preduzme sledeće korake

Prema najavama meteorologa takvo vreme se očekuje i narednih dana, pa bi Beograđani trebalo da budu veoma oprezni

Magla, zima, vremenska prognoza
Foto: Alo!/D.N.

Vazduh u Beogradu je ovog popodneva izuzetno zagađen i veoma nezdrav, prema podacima sajta AirVisual Beograd je u crvenoj zoni sa nivoom zagađenosti od 163 PM 2,5 čestica.

Prema podacima sajta AirVisual, najzagađeniji grad na svetu je Sarajevo sa indeksom 357 PM 2,5. Od ostalih evropskih gradova na osmom mestu je Milano sa 168 PM 2,5, a Beograd je na dvanaestom mestu sa navedenih 163 PM 2,5 čestica.

Međutim, pojedini mediji prenose da je zagađenost čestica i 229 PM 2,5 iako se ovi podaci ne poklapaju sa najpoznatijim svetskim sajtom koji prati merenja kvaliteta vazduha u gradovima širom sveta. Tako Blic navodi da je Beograd u ljubičastom, odnosno petom od maksimalnih šest stepena zagađenja.

- Nivo zdravstvenog upozorenja na vanredne uslove. Čitava populacija će verovatno biti pogođena, odnosno svi mogu da osete zdravstvene tegobe - stoji u upozorenju nadležnih.

Aktivna deca i odrasli, te ljudi sa srčanim i respiratornim oboljenjima poput astme treba da izbegavaju svaki boravak na otvorenom. Svi ostali, posebno deca, treba maksimalno da ograniče boravak na otvorenom, a sve aktivnosti potrebno je preusmeriti na zatvoren prostor. Potrebno je maksimalno smanjiti ili potpuno izbegavati naporne aktivnosti na otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem.

Na izuzetno veliko zagađenje koje je prisutno poslednjih dana u Beogradu, ali i većem delu Srbije, mnogo je uticala i magla koja je zadržavala zagađeni vazduh pri zemlji. Prema najavama meteorologa takvo vreme se očekuje i narednih dana, pa bi Beograđani trebalo da budu veoma oprezni.

Povezane vesti

 • Korisnik: Pera
  15/01/2020 - 18:04
  Ma bilo je ovakvih situacija i ranije, samo niko to nije numerički konstatovao. Setimo se "garavih sokaka" iz prošlosti, neretko začinjenih maglom. A šta ćemo sa cigaretama i AH1N1 po zatvorenim prostorima?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi