Beba Bebe
Shutterstock
Beba Bebe

Shutterstock

Beba Bebe, Foto: Shutterstock

Sve bebe na odeljenju neonatologije GAK "Narodni front" kod kojih je iz krvi izolovana bakterija klebsijela pneumonije u stabilnom su stanju. Mere suzbijanja bolničke infekcije, koje se primenjuju od petka, iako od tad nije bilo novih slučajeva infekcije, ostaće na snazi još sedam do 10 dana.

Toplo, vrućina, leto, Beograd

Tanjug/Jaroslav Pap

Sve dok se one ne suspenduju, ostaje zabrana poseta pacijentkinjama koje su na bolničkom lečenju u GAK "Narodni front", i redukcija prijema novih pacijentkinja, koja podrazumeva samo prijem visokorizičnih trudnica i porodilja, dok se sve ostale upućuju u druga beogradska porodilišta.

To su, posle detaljnog čišćenja i dezinfekcije odeljenja na kojem je otkrivena bolnička infekcija, neke od mera predostrožnosti da se u bolnicu ne unese novi izvor zaraze.

Bebe koje su zbog infekcije bakterijom klebsijela pneumonije bile na ivici sepse, prema informacijama iz bolnice, sada su dobro, bez znakova infekcije. Porodilje, međutim, i dalje ne mogu da prilaze svojim bebama, niti odeljenju neonatologije.

PROČITAJ JOŠ:

Ako se u četvrtak ne potvrde novi slučajevi ovom bakterijom, to će, i definitivno, biti znak da je infekcija suzbijena, jer ističe rok od sedam dana od otkrivanja poslednjih slučajeva infekcije.

Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravlje Beograda, kojem je prijavljena bolnička infekcija bakterijom klebsijela pneumonije, i koji sada sprovodi epidemiološki nadzor u GAK "Narodni front", među porodiljama nije bilo slučajeva infekcije tom bakterijom.

Čim je otkrivena bolnička zaraza, bebe koje su bile za otpust dobile su otpusne liste i sa majkama napustile bolnicu. Jedan broj pacijentkinja je prebačen u druge ginekološko-akušerske bolnice ili druga odeljenja GAK "Narodni front", da bi za vikend mogla da se uradi detaljna dezinfekcija.

Nema razloga za paniku!

Ttudnice i porodilje u drugim porodilištima u koja je prebačen jedan broj pacijentkinja iz GAK "Narodni front" nemaju razloga da brinu da će se infekcija bakterijom klebsijela pneumonije preneti - kažu u Zavodu za javno zdravlje Beograda. - Sve mere predostrožnosti su preduzete, a među tim ženama nije ni bilo zaraženih.