Pacijent Bolnica
Profimedia
Nefrologija bolnica
Ilustracija, Foto: Emil Čonkić

Zdravstveni inspektori naložili su zabranu rada Odeljenja dijalize, zbog problema sa vodom za dijalizoranje.

Naloženo je da se inficirani pacijenti prebace na Infektivno odelenje, kao i da svi pacijenti, koji mogu da nastave lečenje u kućnim uslovima, otpuste sa odelenja, kaže se u nalogu ZJZ toj bolnici i dodaje da na Hirurškom odeljenju treba obezbediti određeni broj bolesničkih soba za prijem hitnih slučajeva i premeštaj pacijenata koji ne mogu da nastave lečenje u kućnim uslovima.

Posle pražnjenja odelenja, izvršiti čišćenje, pranje, sušenje i dezinfekciju prostorija, pribora i opreme, te izvršiti kontrolu efikasnosti

Zabranjen rad dijalize

Odeljenje dijalize danas je prestalo sa prijemom novih pacijenata zbog zabrane rad.

Kako Alo! nezvanično saznaje reč je o nepravilnostima u kvalitetu vode za dijalizu, te su zdravstveni inspektori zabranili rad dok se ne otklone problem. Lekari na tom odeljenju ne znaju kada će ponovo početi sa dijaliziranjem pacijenata iz Pomoravlja, kojih sada ima oko 140, a do pre tri godine bilo ih 175.

sprovedenih mera i zavisno od rezultata, nastaviti sa normalnim radom, nalaže ZJZ i predlaže uvođenje dnevnog praćenja bolničkih infekcija na odelenju, kao i izradu protokola za upotrebu antibiotika.

"U slučaju ne sprovođenja svih ovih mera preti opasnost širenja infekcije, odnosno prelaska u epidemijski oblik, što automatski podrazumeva zatvaranje odelenja do odstranjenja svih nedostataka", zaključuje se u nalogu ZJZ toj bolnici.

Inače ekipe ekipa ZJZ i republički sanitarni inspektor su u ponedeljak obavili su vanredni sanitarni nadzor i konstatovali da je na odeljenju je hospitalizovano 14 pacijenata.

"U sobi za izolaciju su dva pacijenta, izolovana ranije, pri čemu je jedan još uvek pozitivan na klostridiju, a drugi negativan i čeka za otpust. Ostalih 12 pacijenata su raspoređeni u ostalih sedam soba, među kojima su tri sumnjiva na infekciju. Kod dvoje pacijenata su

POVEZANE VESTI

uzorkovane stolice i poslate na analizu u Laboratoriju za kliničku mikrobiologiju, a za jednog do kraja našeg boravka nije uzet uzorak. Od analiziranih dva uzorka, u toku nadzora smo dobili informaciju da je jedan pozitivan, a jedan negativan", stoji u izveštaju ZJZ.

Način izolacije i mere koje se sprovode u odnosu na propisane zvaničnim Uputstvom apsolutno su neadekvatne, zaključuje ekipa ZJZ i navodi da je režim posete bolesnicima ne regulisan i bez kontrole, da ne postoji uputstvo za upotrebu antibiotika, da je zadržavanje pojedinih pacijenata neobjašnjivo dugo, da ne funkcioniše sistem unutrašnje kontrole kvaliteta stručnog rada, da u sanitarnim čvorovima i bolesničkim sobama nije obezbeđena topla voda, da je opšte sanitarno-higijensko stanje vizuelno nezadovoljavajuće, te da su u toku mikrobiološke analize uzetih briseva i stolica.