Grčka, plaža
EPA/ PANTELIS SAITAS
Grčka, plaža

EPA/ PANTELIS SAITAS

Grčka, plaža, Foto: EPA/ PANTELIS SAITAS

Svaki putnik koji dolazi u Grčku iz inostranstva mora da ima negativni PCR test iz dijagnostičke laboratorije, ne stariji od 72 sata. Ovaj test je obavezan za sve turiste (uključujući decu stariju od 5 godina), bez obzira na epidemiološku situaciju koja prevladava u zemlji odlaska, navedeno je na sajtu Travel.gov.gr.

Ova odluka će važiti od 19.04. odnosno probnog otvaranja sezone pa sve do 14. maja, dana kada se očekuje regularan početak sezone. Podsetimo, ulazak u Grčku je moguć uz prethodnu prijavu i prezentovanje koda koji se dobije. Ta prijava se preuzima na gorepomenutom sajtu. Takođe, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili potvrda o obavljenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku. Potvrda o vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

Dete korona test

EPA

Dete korona test , Foto: EPA

Putnici koji uđu u Grčku mogu biti metodom slučajnog uzorka testirani brzim testom. Oni koji budu testirani u obavezi su da budu u kućnoj izolaciji do dobijanja rezultata testa. Ukoliko je rezultat testa negativan, izolacija prestaje, a ukoliko je pozitivan, određuje se kućni karantin u trajanju od 14 dana.

Državljani Srbije od 19. aprila mogu ući u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza između Grčke i Bugarske – Promahonas i Nimfea. Lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj, kao i profesionalni vozači u drumskom transportu mogu ući i preko ostalih graničnih prelaza.

Državljanima Republike Srbije koji putuju u inostranstvo preporučujemo da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati, s obzirom da je veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana zbog pandemije korona virusa, kao i da se ti uslovi često menjaju na dnevnoj bazi.