VAŽNA PROMENA OD NOVE GODINE! Za prvo dete od sada 300.000 dinara, a za drugo još veća naknada od države

Vlada Srbije već usvojila odluku da se u naredne dve godine poveća jednokratna pomoć za prvo dete sa sadašnjih 100.000 na 300.000 dinara.

Novac, pare, dinari
Novac, pare, dinari, Foto: Shutterstock

* Budžet za 2020. godinu predviđa više novca za drugo dete

* Planira se da svaka porodica za drugo dete dobija 10.000 dinara mesečno do njegovog petog rođendana

Pročitajte još

* Za prvo dete predviđeno je da umesto sadašnjih 100.000 svaka porodica dobija po 300.000 dinara 

Ministarka Slavica Đukić Dejanović najavila je set finansijskih zakona kako bi se popravio Zakon o finansijskoj pomoći porodicama sa decom.

Roditelji će za drugo dete primati 10.000 dinara mesečno do njegovog petog rođendana, jer će budžetom za 2020. biti odvojeno više para za primenu Zakona o finansijskoj pomoći porodicama sa decom.

ČIM VUČIĆ PADNE, SVE ĆU VAS MOTKAMA NAJURITI! Grigorije nakon svete arhijerejske liturgije u Žiči izjurio kao furija, pa udario na svoju braću!

Za prvo dete roditelji će uskoro dobijati 300.000 dinara od države a za drugo po deset hiljada mesečno u narednih pet godina. Da bi se to ostvarilo dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u razgovoru najavljuje da će nakon donošenja Zakona o budžetu, na red doći set finansijskih zakona kako bi bio "popravljen" Zakon o finansijskoj pomoći porodicama sa decom.

Dr Đukić Dejanović kaže da je Vlada Srbije već usvojila odluku da se u naredne dve godine poveća jednokratna pomoć za prvo dete sa sadašnjih 100.000 na 300.000 dinara.

Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanović, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Imajući u vidu činjenicu da najveći broj parova u Srbiji ima samo jedno dete, odlučili smo da za drugo dete dobijaju mesečno nadoknadu od 10.000 dinara do detetove pete godine života , u ovom trenutku je taj iznos predviđen samo do drugog rođendana – istakla je resorna ministarka za demografiju i populacionu politiku.

Otvarajući strukovnu konferenciju naslovljenu "Prava deteta u Srbiji – gde smo sada i šta nam predstoji", koju su zajednički organizovali Savet za prava deteta Vlade Srbije i Centar za prava deteta, dr Slavica Đukić Dejanović je naglasila da je Srbija jedna od dvanaest zemalja koja je prepoznata kao država koja je ostvarila značajan napredak u zaštiti dece što žive i rade na ulici i gde se prati sprovođenje nacionalnih odredaba za sprečavanje zloupotreba dečjeg rada.

- Očekuje nas donošenje Zakona o pravima deteta i zaštiti prava deteta, izmene Porodičnog zakona, a formirana je i Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova. S obzirom na to da zvanični podaci Unicefa govore da jedno od četiri deteta roditelji fizički disciplinuju, naša zemlja je prošlog novembra pristupila Globalnom partnerstvu za okončanje nasilja nad decom. Posebno nas zabrinjava životna situacija dece koja žive na socijalnim marginama jer podaci govore da u 38 odsto romskih naselja deca nemaju pristup vodovodnoj mreži, a u 74 odsto naselja nemaju odgovarajuće higijenske uslove i pristup jeftinijoj pijaćoj vodi – istakla je dr Slavica Đukić Dejanović.

VLADAN IZ POŽEGE NAŠAO GENIJALAN NAČIN DA ZARADI Unosan biznis za koji malo ko zna, a zarada je ogromna! Vladan tako obezbedio i decu i unuke! (FOTO)

Direktorka Unicefa u Srbiji Ređina de Dominićis je podsetila na podatke o siromaštvu koje preti najmlađima, osvrnula se na nasilje među decom, koje je u porastu i pozvala nadležne da tu situaciju promene, rekavši da "model ponašanja odraslih mora da se promeni kako bi deca imala dobre uzore".

Bonus video: Vučić o Beogradu na vodi, kako je san postao stvarnost

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi