Operacija
Instagram/Edgar_Kaminskyi

 

Operacija Hirurgija Hirurg Lekari Doktori

Shutterstock

Operacija Hirurgija Hirurg Lekari Doktori, Foto: Shutterstock

 

Hirurške rukavice u kojima ima pudera opasne su po pacijente jer izazivaju infekcije, alergije i nepravilno zarastanje ožiljaka! Upravo zbog toga je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) donela odluku da se zabrani njihovo korišćenje, a ta odluka stupa na snagu 19. januara!

Ujedno, ta planetarna agencija poslala je kolegama u svetu, uključujući i srpsku agenciju za lekove, upozorenje o štetnosti korišćenja tog medicinskog sredstva. Ta vest otvorila je Pandorinu kutiju u vezi sa našim operacionim salama, u kojima hirurzi nisu ni stigli do standarda rukavica s puderom, koje se sada zabranjuju, već pred rez na pacijentu navlače po dva-tri para rukavica najgoreg kvaliteta jer im, kako kažu, pucaju tokom operacije! Dr Tihomir Milovanović, specijalista ortopedske hirurgije, pozdravio je odluku FDA i naveo da je tačno da rukavice s puderom izazivaju infekcije, alergije i teško ili nepravilno zarastanje ožiljaka.

ALIMS:Nema povlačenja!

U Agenciji za lekove kažu za „Alo!” da su upoznati sa sadržajem odluke koju je donela američka FDA, ali da ne razmišljaju da rukavice u kojima ima talka povuku sa tržišta. - Na našem tržištu nalazi se veći broj rukavica koje imaju dozvolu za promet, a na zdravstvenim radnicima je da odaberu koje će koristiti. Štaviše, i odluka u SAD je došla posle niza godina i velikog broja konsultacija o tom pitanju. Agencija će pratiti informacije o pitanjima bezbednosti - naveli su u ALIMS-u.

 

- Ortopdeski hirurzi zbog dosta krvarenja obično navlače po dva para rukavica. Mi zaista imamo nekvalitetne rukavice. Dobijamo neku „š“ klasu jer se na tenderima traži najjeftinija roba, a takve rukavice pucaju. Najlošijeg su kvaliteta i tokom operacije pocepamo po tri-četiri para. To ispadne skuplje nego da smo kupili kvalitenije rukavice, koje bi bile bezbedne i za nas i za pacijente - otkriva on za „Alo!” i dodaje da može da se desi da parče te pokidane rukavice upadne u tkivo pacijenta, a da oni to ne vide. To može da ima teške posledice.

Njegov kolega, abdominalni hirurg koji je želeo da ostane anoniman plašeći se otkaza, takođe tvrdi da srpski hirurzi koriste najgore rukavice tokom operacija.

- Ponekad koristim i po tri para rukavica! Navučem jedne, one puknu, druge isto! Biranjem najjeftinijih rukavica na tenderima ugrožava se zdravlje pacijenata, ali i hirurga! Prete nam razni virusi i bakterije ako postoje u tkivu pacijenta, ali i povrede. Zbog svega toga redovno se testiram na HIV - navodi on.

Komentari (7)

nedjo

15.01.2017 16:04

nije bas njima toliko lose,imaju oni,vecina njih,svoje privatne klinike da se ne lazemo...

Sluzbenik

15.01.2017 16:06

Na tenderu se dobije ono što se specifikacijom jasno precizira.Ne mora se koristiti kriterijum najniža ponuđena cena, može i da se boduje kvalitet ali za to neko treba dobro da zasuce rukave i odredi elemente kvaliteta koji će se bodovati.Problem je u neznanju, a ne u Zakonu

boban

16.01.2017 08:41

@Sluzbenik - Ti nemas pojma o javnim nabavkama, i sam premijer trazi da se kupuje najjevtinije. Evo jednog primera : kad se nabavljaju sijalice za javnu rasvetu mozes samo da napises natrijumova sijalica 75 W E-27 i nista vise. Bugarska sijalica kosta duplo manje od Simensove ali traje 10 puta krace od Simensove. A cik ako smes da kupis skuplju Simensovu.

pacijent

15.01.2017 16:56

Kada budemo skinuli sa drzavnog budzeta strankice i pokretice sto tamburaju u Skupstini nasi doktori i med.osoblje imace neophodna sredstva za rad i plate dostojne da me leci doktor koji nije gladan. Hvala doktorima i med.osoblju na humanosti.

Slavko

15.01.2017 23:47

GOSPODO IZADJITE NA ULICE I RESITE PROBLEMEA NE DA KORISTITE ISTE METODE KAO KRIMINALCI U POLITICI

mirko

16.01.2017 08:19

Slavko Doktori nisu isli na fak.da bi bili na ulici. Stidi se tvog predloga. Doktori i osoblje med.struke su u sluzbi naroda. Drzava treba da brine o zdravstvu a zdravstvo o zdravlju naroda. Skidajte sa budzeta one sa 4 i 5%. glasova. Novac preusmerite u zdravstvo.

momazver

17.01.2017 11:27

Lončar nastavlja tradiciju neznalica na mestu ministra zdravlja.I ovo je jedan primer toga.Nenormalne pare su upucane u KBC Niš,a kad nastane frka u Kruševcu.Kraljevu,Čačku NIKO NEĆE u Niš!U čemu je tu problem?Ili cerebrovaskularni bolesnici SVI hoće u svetski priznatu Bolnicu *Sveti Sava* u Beogradu,a država/Ministarstvo/ ne da pare za kupovinu osnovnog sredstva skenera,jer je stari/10g/ već preraubovan a dnevno opsužuje, ako nije pokvaren,a jeste, zbog preopterećenosti, najmanje 8o pacijena.