Kiša nevreme pljusak oluja
Alo!/Dejan Briza
Kiša nevreme pljusak oluja

Alo!/Dejan Briza

Nevreme, Foto: Alo!/Dejan Briza

Srbiji preti još jedan, ko zna koji po redu, kišni talas ovog leta, a moguće su i nove poplave, upozoravaju meteorolozi.

Epicentar kišnog talasa mogao bi da bude baš iznad mesta koja su u poslednjih mesec dana već pretrpela poplave, poput Petrovca na Mlavi, Aranđelovca, Topole, Ljiga. Meteorolozi kažu da pravog leta nema ni na vidiku, već će se sve do sredine avgusta smenjivati kišni i sunčani periodi.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu juče su rekli da će današnje nevreme, praćeno obilnim padavinama, grmljavinom i vetrom jedino zaobići Vojvodinu.

RHMZ

Printskrin

RHMZ, Foto: Printskrin

Narandžasti meteo-alarm RHMZ izdat je danas za Šumadiju, Zapadnu i Južnu Srbiju, gde se očekuje da će za 24 časa pasti više od 30 litara kiše po kvadratnom metru. 

- Zapadni, jugozapadni, jugoistočni i centralni delovi Srbije najviše će biti pogođeni jakim nevremenom, ali razloga za oprez imaju i stanovnici ostalih krajeva zemlje, izuzev Vojvodine. Ono što je za sada izvesno jeste da se u ovim krajevima, za koje smo izdali narandžasti meteo-alarm, očekuju izuzetno jaki pljuskovi sa velikom količinom padavina za oko tri sata. Zbog obilne kiše koja se očekuje moguća su i lokalna izlivanja na rekama u slivovima Jadra, Kolubare, Đetinje, Skrapeža, Moravice, Bjelice i gornjeg toka Zapadne Morave, kao i Jasenice, Kubršnice i Resave, zbog čega bi lokalne vlasti morale da budu na oprezu - rekli su u RHMZ.