sveti vasilije veliki
printscreen
sveti vasilije veliki

printscreen

sveti vasilije veliki, Foto: printscreen

U crkvenom kalendaru, 14. januar, dan kada se slavi i srpska Nova godina, obeležen je crvenim slovom, a brojni su i Srbi čija je ovo krsna slava.

Anketa:

Da li se pridržavate mera zaštite od korone?

 

Sveti Vasilije Veliki arhiepiskop Kesarijski rođen u vreme cara Кonstantina. Još kao nekršten učio je 15 godina u Atini filozofiju, retoriku, astronomiju i sve ostale svetske nauke tog vremena.

U zrelim godinama krstio se na reci Jordanu zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio je episkop Кesarije Кapadokijske blizu 10 godina, a svoj zemni živit je završio sa napunih 50 godina od rođenja. U crkvenoj službi naziva se pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernima i žaokom svojom bode jeretike.

Sačuvana su njegova mnogobrojna dela - bogoslovska, apologetska, podvižnička i kanonska a isto tako i služba, nazvana po njegovom imenu. Ova služba služi se 10 puta u godini, i to 1. januara, uoči Božića, uoči Bogojavljenja, u sve nedelje Časnog posta osim Cvetne, na Veliki Četvrtak i na Veliku Subotu.

Bio je veliki pobornik Pravoslavlja, moralno čist i izuzetno revnosan, veliki bogoslovski um, veliki strojitelj i stub crkve.

Sveti Vasilije Veliki se mirno se upokojio 1. januara 379. godine.

Za ovaj dan vezuju se mnogi običaji. U nekim krajevima se ponavljaju običaj koji su vezani za Božić.

Na Mali Božić, naime, ponovo se unosi badnjak, opet dolazi položajnik, a na trpezi bi trebalo da bude glava božićne pečenice koja se čuva do tog dana. U nekim krajevima se na taj dan spaljuju ostaci badnjaka.

U nekim mestima u Vojvodini do danas se zadržao običaj da se na raskršćima pale vatre. Veruje se da ima čistilačko dejstvo, i ulogu jačanja Sunčeve svetlosti i toplote. Iz istih razloga su u Hercegovini ostatke badnjaka od Božića spaljivali na Mali Božić.

Za Božić česnica, a danas Vasilica

Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb "vasilica", u koji se stavlja zrnevlje mnogih žitarica, bundeve, pasulja, bobice drena – za zdravlje, i metalni novčić kao simbol bogatstva i sreće.

Srbi veruju i da bi na Mali Božić trebalo izbegavati svađe, jer, ako Novu godinu tako počnemo, svađaćemo se cele godine.

14. januar trebalo bi dočekati budan.

U nekim krajevima, u tom bdenju mnoge devojke bi gatale da li će se te godine i za koga udati. Posebno je zanimljivo gatanje devojaka u Bosni. One se pre svanuća penju na tavan, zatim bace svoju obuću kroz vrata napolje, pa ako obuća, kad padne, bude usmerena od kuće – znak je da će u tom pravcu udati.

U nekim krajevima se verovalo da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno.

Pročitajte još: