POČINJU RIGOROZNE KONTROLE Za lažno bolovanje sledi OTKAZ!

Svim radnicima, koji hvataju krivine na račun svog poslodavca, došao je kraj!

Vreme, sunčano, Knez Mihailova
Ilustracija, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Naime, najavljene izmene Zakona o radu predviđaju da poslodavci mogu dati otkaz zaposlenima koji otvaraju lažna bolovanja, a kojih je, kako se procenjuje, u ovom trenutku oko 30.000 na godišnjem nivou.

 

 

Predlagač ovih izmena je Privredna komora Srbije, a njeni predstavnici objašnjavaju da je suština predloga da poslodavac može da zatraži izveštaj zdravstvene ustanove, na osnovu kojeg bi se utvrdila osnovanost bolovanja, ako je u toku jednog meseca procenat zaposlenih koji su bili odsutni veći od deset odsto. Ako se tom prilikom utvrdi da je došlo do zloupotrebe prava na bolovanje, poslodavac može zaposlenom dati otkaz.

Posao, zarada, muškarac, IT
Ilustracija, IT, Foto: Shutterstock

Iz Ministarstva rada ističu da će eventualne izmene i usvajanje nove verzije zakona naći će se pred Narodnom skupštinom tek sredinom 2020. godine. Dok se ne promeni zakon, razmatraće se sve inicijative i rešenja koja se tiču sprečavanja i sankcionisanja zloupotrebe bolovanja - kažu za „Novu ekonomiju“ u Ministarstvu rada.

 

 

Rezultati kontrole koje je prošle godine uradio Republički fond za zdravstveno osiguranje pokazali su da je oko 11 odsto zaposlenih bilo na bolovanju 2017. iz potpuno neopravdanih razloga. Iste godine od januara do oktobra pokrenuta su 1.322 postupka kontrole privremene sprečenosti za rad, i to na zahtev poslodavca u 708 slučajeva i matične filijale u 445 slučajeva.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi