Vojna gimnazija, Sveti Sava
Ministarstvo odbrane Damir Banda
Vojna gimnazija, Sveti Sava

Ministarstvo odbrane Damir Banda

Vojna gimnazija, Sveti Sava, Foto: Ministarstvo odbrane Damir Banda

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas obeležavanju školske slave Svetog Save u Vojnoj gimnaziji u Beogradu.

Prema rečima ministra Vulina, na Savindan se Srbi okupljaju “da bi još jednom podsetili i sebe i svet zašto postoje i na čemu je utemeljeno njihovo postojanje”.

- Na jednoj reči važnijoj i vrednijoj od svega – sloboda. I kada je Sveti Sava izborio autokefalnost Srpske pravoslavne crkve – izborio je slobodu. Naše pravo je da sami odlučujemo o sebi, da govorimo svojim jezikom, biramo svoj put, da sami odlučujemo i određujemo ko će nas na putu voditi i da svojoj deci dajemo naša imena. Kako onda, tako i sada, uvek su tu neki veliki i moćni koji bi umesto nas da odlučuju i da nam određuju put. Kako onda, tako i danas – na nama je da ne damo. Na nama je da sačuvamo ono što nam je dato u amanet od starijih i da uspravnu i ponosnu Srbiju prenesemo onima koji će tek koračati našim koracima, rekao je ministar odbrane i poručio da se “1219. godine Srbija uspravila i rekla tada poznatom civilizovanom svetu da će sama odlučivati o sebi”.

- 2020. godine i mi kažemo da ćemo sami odlučivati o sebi. Tako smo izabrali. Zato danas mislimo na Srbe gde god da su – na Srbe na Kosovu i Metohiji, u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori. Mislimo na njih gde god da žive i svako od njih mora da zna da je uspravna, sigurna i stabilna Srbija razlog i njihovog boljeg života. Naučili smo da tamo gde Srbin nema svog sudiju, učitelja, policajca da tamo nema ni pravde za njega. Ali zato smo naučili da snažna i moćna Srbija može da zaštiti i sačuva tamo gde nema srpske države. Mislimo danas na našu braću gde god da žive i delimo sa njima nadu da će pravda biti univerzalna i da će gde god da žive pravda biti dostižna, poručio je ministar odbrane.

Vojna gimnazija, Sveti Sava

Ministarstvo odbrane Damir Banda

Vojna gimnazija, Sveti Sava, Foto: Ministarstvo odbrane Damir Banda

 

Kako je istakao, Srbi, gde god da žive, misle o svojoj Srbiji, a “nema Srbije bez samostalne odluke i bez njene vojske”.

- Nikada nije bilo slobodnog srpskog naroda i slobodne i moćne države srpske, a da u njoj nije bilo snažne vojske – vojske koja je umela da sačuva i odbrani, koja je umela i da obrazuje i da nauči. Jeste naše znanje naše veliko oružje, ali više od svega jeste naša rešenost da budemo sigurni i slobodni – uprkos svemu. Ne kaže se uzalud da će Srbi za mir uraditi skoro sve, a za slobodu baš sve, naglasio je ministar odbrane i poručio da “ostanemo onakvi kakvi jesmo – uspravni, jedinstveni i nepobedivi”.

Prisutnima se obratio i načelnik Vojne gimnazije kapetan fregate Miroslav Ćitić koji je istakao da “moramo slediti put svetosavski i hodati stazama Svetog Save, jer istorija nam njime započinje” i naglasio da je “svetosavlje naša univerzalna vrednost koja čuva naš srpski identitet i omogućava zajedničko duhovno disanje”.

Obeležavanju Savindana u Vojnoj gimnaziji prisustvovali su i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, kao i profesori i učenici Vojne gimnazije.

Posle obreda sečenja slavskog kolača, učenici Vojne gimnazije izveli su priredbu u okviru kulturno-umetničkog programa posvećenom školskoj slavi u čast Svetog Save.