Prijem povodom Dana žena
Printskrin
Prijem povodom Dana žena

Printskrin

Prijem povodom Dana žena, Foto: Printskrin

Čestitajući praznik svim koleginicama, ministar odbrane izrazio je u ime svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iskreno poštovanje i ljubav prema svakoj dami koja je pripadnica sistema odbrane.

- Vi ste uvek najžešći, najuporniji kritičari, ali i najveći oslonac i najveća radost. Zato uvek imam tremu kada govorim pred vama jer znam da me dobro vidite i da svakog od nas poznajete bolje nego što bismo mi to želeli. Naše pripadnice, njih 6.670 u okviru Ministarstva odbrane svakog dana daje sve od sebe da bi naša zemlja bila bolje i sigurnije mesto za život. Njih 1.612 svakog dana s oružjem brine da Srbija bude sigurna i bezbedna, rekao je ministar Vulin, dodajući da svakog dana svaka od njih, poput njihovih kolega, nastoji da bude bolja, obučenija i pripremljenija kako bi svet oko nas bio bolje mesto za život.

Ministar odbrane zahvalio je damama na godinama požrtvovanosti i vernosti i na godinama buđenja nade, ali i na hrabrosti da odaberu vojni poziv i tako hrabro i sigurno preuzmu dužnosti koje su godinama bile rezervisane isključivo za muškarce.

– Vi ste sve prepreke odavno preskočile i dokazale nam koliko svaka pripadnica u našem sistemu vredi i koliko možemo da učimo jedni od drugih, jer nisu ovo dva suprotstavljena sveta, rekao je ministar odbrane.

Aleksandar Vulin

Printskrin

Aleksandar Vulin, Foto: Printskrin

On je podsetio da svako jutro kada pripadnice Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obuku uniformu ili kada dođu na svoja radna mesta, nisu sigurne kada će se vratiti kući, jer je njima poveren posao da učine sve kako bi zemlji bilo bolje, svesno zanemarujući svoju porodicu. Zato, istakao je on, treba zahvaliti i porodicama zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije na strpljenju, entuzijazmu, poverenju i ljubavi koju osećaju prema sistemu odbrane.

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta kao sećanje na dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Prvi nacionalni Dan žena obeležen je 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike.

Kao međunarodni dan žena, 8. mart zvanično je prihvaćen 1917. godine, dok su Ujedinjene nacije 1975. godinu proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena.