Obeležavanja progona Srba
Printscreen / Instagram / buducn
Obeležavanja progona Srba

Printscreen / Instagram / buducn

Obeležavanja progona Srba, Foto: Printscreen / Instagram / buducn

Centralnom državnom komemoracijom u Sremskoj Rači obeležena je 25. godišnjica progona Srba iz Republike Srpske Krajine tokom hrvatske operacije "Oluja".

Pored državnog vrha Srbije, obeležavanju u Rači kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvovala su deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

- Narode srpski, ne zaboravi da niko ne govori o stravičnom genocidu u svetu, zid ćutanja su napravili u Jasenovcu koji su sveli na isprazne političke priče. Mi svi gledamo i gledamo, i ne verujemo i šta slušamo... Od Kozare do Prebilovaca, da u Dubici nismo imali mladića za vojsku ni 10 godina posle. Srpski narod je jedini krivac za sve što se dogodilo na prostoru bivše Jugoslavije, tako jednostavno, tako prosto... Ta matrica je postavljena, teško ćemo je izmeniti, ali imamo obavezu prema deci da istinom otvorimo oči, ne maštajući o tome da ćemo im promeniti mišljenje. Moramo da otkrijemo sve užase koje su Srbi iskusili, samo mala ponižena Srbija, bila je prihvatljiva, kako mnogima na Zapadu, tako svima oko nas. Moramo da im pokažemo da u tim planovima nisu uspeli. Uspeli smo da kažemo ne lažima, da podignemo glavi i ne vređajući nikoga kažemo: Srbija živi i neće imati žig sramote koji su joj na čelo stavili, nema cene skidanja tog žiga. Oni koji ćute o zločinu "Oluji", naše je da im kažemo da pomirenje želimo, pomniženje nikada. Nismo vas terali nikada da priznate genocid, nešto što je toliko očigledno, već da pokažete poštovanje prema žrtvama, ni lažne suze, već da kažete da je u Jasenovcu stradao ceo narod samo jer je nosio "pogrešno" prezime. Više ništa ne tražimo, kada god su Srbi negde nešto počinili, mi to nismo sakrivali. Ne terajte nas da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i da govorite kako su to veliki koraci unapred. Jer je ova izbeglička kolona, svedoči o svemu onome kroz šta je prošao naš narod. Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda, ubijanje srpskih civila, ubijanje dece, ne pristajemo na poniženje! Pomirenje da, poniženje nikad!

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Tanjug/AP

"Oluja", Foto: Tanjug/AP

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica u automobilima, kamionima, na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH.

Po podacima Dokumentaciono informacionog centra Veritas, tokom akcije "Oluja" ubijeno je 1.869 Srba, od kojih su 1.220 bili civili.

ko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a među žrtvama je 551 žena, što, kako su naveli u Veritasu, predstavlja jedan od "crnih rekorda građanskog rata '90-tih godina prošlog veka na prostorima bivše Jugoslavije".

Proterano je više od 220.000 Srba a podaci o broju nestalih kreću se od 745 osoba do 1.183.

PROČITAJTE JOŠ: