PREDSEDNIK OBIŠAO ONKOLOGIJU 2 Vučić: Veće plate lekarima i medicinskim sestrama

Radovi na izgradnji i opremanju novog objekta Instituta za onkologiju i radiologiju - Onkologija 2 su završeni i prvi pacijenti će uskoro biti primljeni, a Institut je danas obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksanar Vučić obišao Onkologiju 2
Aleksanar Vučić obišao Onkologiju 2, Foto: Tanjug/Rade Prelić 

Institut za onkologiju dobio je danas, nakon osam decenija od osnivanja, novu zgradu i najsavremeniju opremu, što će lečenje pacijenata obolelih od malignih bolesti izjednačiti sa evropskim standardima.

Vučić je, sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorom Instituta Radanom Džodićem, obišao novi objekat, opremljene prostorije i informisao se o novim aparatima za zračenje, smeštenim u zgradi na koju se dugo čekalo.

Predsednik Srbije Aleksabndar Vučić izjavio je danas, da se lekari i drugi eksperti slažu da je i osiromašeni uranijum jedan od razloga povećanja broja obolelih od raka, posebno kod dece, nažalost.

Aleksanar Vučić obišao Onkologiju 2
Aleksanar Vučić obišao Onkologiju 2, Foto: Tanjug/Rade Prelić 

Vučić je rekao da je bilo teorija, kojima sam nije bio sklon, da je za sve to krivo bombardovanje naše zemlje 1999. godine, ali da je svakako jedan od razloga i osiromašeni uranijum tada "bačen" na našu zemlju".

Kako je rekao, videćemo da li ćemo to uspeti i da dokažemo, jer je puno vremena prošlo i mnogo toga je "isprano" i završilo ko zna gde, ali da ćemo sigurno kao država time ozbiljno da se bavimo.

Predsednik Srbije Aleksandar je rekao da od 2019. godine više neće biti listi čekanja i najavio znatno uvećanje plata zaposlenima u zdravstvu, posebno medicinskim sestrama.

"Od Nove godine zahvaljući ovim aparatima neće biti listi čekanja. Ovo su najmodernije mašine koje možete da pronađete na najmodernijim kllinikama i najrazvijenijim zemljama. Nastavićemo da ulažemo, a počinjemo i izgradnju novog Kliničkog centra u Beogradu", rekao je Vučić.

On je istakao da veliki problem predstavlja odlazak fizičara i inženjera, najstručnijeg kadra, koji zbog znatno većih primanja odlaze u inostranstvo.

"To je za nas katastrofalno, puno u njih ulažemo a onda ne možemo da im ponudimo odgovarajuću platu", rekao je Vučić.

Drugi problem su medicinske sestre, koje, kako je istakao, rade najteži posao.

"Ranije smo imali 120-150 njih koji se jave na konkurs, danas 15. Ne možemo da realizujemo konkurse i zato će biti značajnog uvećanja plata za medicinske setre. Ali i za lekare", rekao je Vučić.

Aleksanar Vučić obišao Onkologiju 2
Aleksanar Vučić obišao Onkologiju 2, Foto: Tanjug/Rade Prelić 

Ne kažem da je to dovoljno, ali ako to budemo radili i naredne dve godine, to će biti mnogo bolji uslovi, dodao je predsednik.

Danas je, ističe, nešto zadovoljniji položajem u zdravstvu i školstvu, ali će biti zadovoljniji i ponosniji kada primanja zaposlenih u tim sektorima budu 50 odsto viša, a ne 10, 20 ili 25 odsto.

Za institut su nabavljena tri najsavremenija linearna akceleratora, jedan CT simulator, kao i prateća radioterapijska oprema, a izvršeni su građevinski radovi na objektu koji obuhvataju 1.200 novoizgrađenih kvadratnih metara, a ukupno 2.000 kvadrata adaptiranog prostora.

Vrednost investicije je 8,9 miliona - ukupna vrednost opreme je oko 6,4 miliona evra, a građevinskih radova oko 2,4 miliona evra.

Aleksanar Vučić obišao Onkologiju 2
Aleksanar Vučić obišao Onkologiju 2, Foto: Tanjug/Rade Prelić 

Na Onkologiji 2 sprovodiće se terapija zračenja, a zajedno sa planiranjem obučavan je i kadar, ulaže se u nove specijalizacije, a lekari su na obuku išli i u Japan.

Takođe, za KC Kragujevac nabavljen je jedan akcelerator i izgrađen jedan bunker, dok je KC Niš dobio jedan linearni akcelerator, jedan CT simulator i rekonstrukciju postojećeg bunkera.

Aleksanar Vučić obišao Onkologiju 2
Aleksanar Vučić obišao Onkologiju 2, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zdravstveni centar Kladovo takođe je dobio jedan linearni akcelerator, CT simulator i jedan bunker.

Ministarstvo zdravlja prethodnih godina nabavilo je i u rad pustilo četiri linearna akceleratora, vrednosti od oko 700 miliona dinara, za koja je sredstva obezbedila Vlada Srbije

Aparati su raspoređeni u KC Niš - dva aparata, u KC Kragujevac - jedan aparat i jedan u Institut za onkologiju KCS.

Uz puštanje u rad ovih šest novih akceleratora Srbija će ispunjavati svetske kriterijume po broju aparata za zračnu terapiju, a to je jedan aparat na 250.000 građana.

 • Korisnik: Mia
  14/05/2018 - 08:54
  AKo nekome u ovoj zemlji prvo treba povećati plate, to su zdravstveni radnici, prvenstveno zbog posla kojim se bave!!!
  • Tina @Mia
   14/05/2018 - 09:06
   Tako je, prvi su medicinski radnici zaslužili povećanje plata, a zatim i svi ostali.
 • Korisnik: Goran
  14/05/2018 - 08:53
  Zdravstveni radnici su ljudi koji obavljaju najodogovrnije poslove i jako je znacajno sto to predsednik Vucic prepoznaje
 • Korisnik: KALVARIJA
  14/05/2018 - 08:37
  Drago mi je sto predsednik ima empatiju za nasu struku i sto razume i težinu i važnost posla.
 • Korisnik: mala
  14/05/2018 - 08:23
  Neki zasluzuju povecanje, dok neki od lekara i medecinskog osoblja ne zasluzuju.
 • Korisnik: Kata
  14/05/2018 - 07:55
  Zdravstvo zaslužuje veće plate zbog težine posla koju obavljaju i velike odgovornosti.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi