POČAST HEROJU SA KOŠARA Vučić otkrio spomenik Tiboru Cerni

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otkrio je spomenik Tiboru Cerni, u Debeljači, u opštini Kovačica.

Otkriven spomenik heroju sa Košara
Predsednik Vučić sa Tiborovom majkom otkrio spomenik, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Spomenik Tiboru Cerni, jednom od 108 pripadnika Vojske Jugoslavije koji su stradali u odbrani reona karaule Košare, kada su ih 1999. napale udružene snage terorističke OVK, regularne albanske vojske i NATO snaga, otkriven je danas u Debeljači kod Kovačice.

Spomenik su otkrili majka poginulog Cerne - Kata Cerna i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i položio venac na spomenik, a potom je intonirana himna Bože pravde.

Vence i cveće položili su i ministar Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, diplomatski predstavnici Belorusije, Kipra, Katara, Venecuele, Mjanmara, Kube i Madjarske i predstavnici boračkih organizacija.

Otkriven spomenik heroju sa Košara
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Majka poginulog vojnika u suzama se zahvalila svima koji su došli da odaju počast njenom tragično stradalom sinu i svim borcima koji su pali na Košarama.

"I ovi koji su ostali živi, pomozite im", rekla je Tiborova majka.

Okupljenima se potom obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Otkriven spomenik heroju sa Košara
Predsednik položio vence u čast palim herojima, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Nikada toliko mnogo nas nije dugovalo toliko beskrajno mnogo tako malenom broju njih", rekao je predsednik u svom obraćanju i zahvalio se stradalim borcima sa Košara za sve što su učinili za svoju otadžbinu.

"Mi, građani Srbije, neretko mislimo da je sloboda jednom zauvek data i ponekad zaboravimo na dug prema onima koji su slobodu sačuvali i nisu žalili život za budućnost naše otadžbine. Na Košarama ih je bilo 108 mrtvih, položenih života za sve naše, prekinutih sudbina da bismo mi danas imali svoju. Tibor Cerna, nad čijom bistom stojimo, jedan je od 108 kojima dugujemo", rekao je Vučić.

Vojnik Tibor Cerna (20) svesno se žrtvovao 28. aprila 1999. kako bi spasao živote saboraca na karauli Košare. Prema tvrdnjama svojih drugova iz jedinice, Cerna je tokom borbi svojevoljno napustio zaklon kako bi pomogao da se otkrije položaj neprijateljskog snajperiste. Tiborove poslednje reči bile su: "Za ovu zemlju vredi umreti".

Otkriven spomenik heroju sa Košara
Tiborova majka neutešno plakala, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Napad pripadnika OVK bio je silovit i OVK je zauzela karaulu, ali nije uspela da dublje prodre na Kosovo i Metohiju, što je bio osnovni cilj napada. Vojska Jugoslavije imala je 108 poginulih, a OVK više od 200.

Proleća 1999., na svega stotinak graničara udarili su teroristi OVK, tako i pripadnici regularne albanske vojske i NATO snaga. Agresori su takođe na raspolaganju imali 24 helikoptera tipa Apač, 30 tenkova, 24 oklopna transportera i 24 višecevnih bačača i 67 dana su dejstvovali na naše vojnike.

U odbrani granice od tog, daleko nadmoćnijeg neprijatelja, život je izgubilo 108 pripadnika vojske Jugoslavije. Karaulu Košare napala je operativna grupa “Jastreb”, iz sastava NATO snaga, koja je brojala oko 5.000 ljudi, uz oko 5.000 pripadnika OVK, kao i pripadnike regularne albanske vojske, a u njihovom sastavu bili su i helikopteri “Apač”, “Blek hok”, avioni “A10 Tanderbolt”, koji su sručili vatru na našu 125. motorizovanu brigadu.

 • Korisnik: Vili
  15/06/2017 - 09:21
  Neka mu je vecna slava i svim mladim vojnicima,koji su na Kosarama poginuli.Ali cemu to zrtvovanje,tuzno je samo sto njih nema.Za ovu zemlju ne vredi ginuti.
 • Korisnik: nikola
  15/06/2017 - 07:53
  Heroji ginuli z a domovinu dok su se neki u isti vreme useljavali u drzavne stanove i danas bezsramno drze govore!
 • Korisnik: Siniša
  14/06/2017 - 17:56
  Neka je večna slava našem junaku.
 • Korisnik: Najbolja
  14/06/2017 - 17:51
  TIBOR CERNA, heroj sa Košara i heroj cele SRBIJE. Neka mu je večna slava i hvala! Da se nikad ne zaborave tih 108 momaka koji su dali život za otažbinu, za Srbiju! Počivajte u miru.
 • Korisnik: Ana
  14/06/2017 - 17:30
  Heroji Kosara nisu zaboravljeni.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi