vrtić, deca
Tanjug
vrtić, deca

Tanjug

vrtić, deca, Foto: Tanjug

"Svi roditelji mogu da se snađu i onlajn konkurišu, i zato smo rok i produžili a ko ne može, neka se obrati Sekretarijatu, pa ćemo pomoći", rekao je Gak.

Dodao je da nema mesta panici, jer je i prošle godine za mesta u vrtiću oko polovina prijava bila onlajn.

Gak je rekao da ima oko 1.000 mesta više u beogradskim vrtićima nego ranijih godina, a ukupno nešto manje od 13.000 mesta.

"Kad sve ovo prođe, nastavljamo saradnju sa privatnim predškolskim ustanovama, biće mesta za svako dete", rekao je Gak i dodao da je Beograd bilizu da bude grad bez liste čekanja za prijem dece u vrtiće.

Kako je navedno u saopštenju Gradske uprave, ovde godine u 17 beogradskih predškolskih ustanova roditelji mogu konkurisati za 12.702 mesta i to 5.777 mesta u jaslenim grupama, 2.207 mesta u vrtićkim grupama i još nešto manje od 5.000 mesta za predškolce koji do sada nisu bili u sistemu.

Otrov je navodno prosut u blizini dečjeg igrališta

Masanori Jošida

Porodica, Foto: Masanori Jošida

"U poređenju sa prošlom godinom, ako izuzmemo predškolce za koje je program obavezan, to je oko 700 mesta više u startu, a dodatno očekujemo otvaranje novih mesta do početka radne godine u vrtićima u kojima bi radovi trebalo do tada da se završe“, rekao je Gak, a navodi se u saopštenju.

Osim toga, istakao je, svake godine Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu odobrava ustanovama do 20 odsto povećanje kapaciteta tamo gde se proceni da je to moguće.

"To znači da će mesta biti još i da nastavljamo rad na daljem smanjenju liste čekanja za vrtiće koja je u ovoj godini iznosila oko 2.000 dece, dok je 2017. godine na čekanju bilo oko 10.000 dece. To je već veliki uspeh, ali biću zadovoljan tek kada listu potpuno ukinemo", poručio je gradski sekretar za obrazovanje.

Nakon toga, objavljuju se konačne liste primljene dece, a prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici.

Tokom prethodnih sedam godina, Grad Beograd je povećao broj dece sa predškolskim obrazovanjem sa nekadašnjih 45 odsto na današnjih oko 73 procenta, budući da u beogradske državne vrtiće ide oko 58.000 dece i da za još oko 20.000 dece Grad sufinansira boravak u privatnim vrtićima.