Vremenske prilike iznad Evrope
Printskrin
Vremenske prilike iznad Evrope

Printskrin

Vremenske prilike iznad Evrope, Foto: Printskrin

Već danima je aktuelan mediteranski uragan (medicane) iznad Jonskog mora, koji se juče direktno svom snagom obrušio na Grčku i to kao sistem ekvavilentan uraganu prve kategorije, uz razorne posledice, uz uraganske vetrove, poplave, bujice i ekstremne padavine. Nakon udara o Zakintos i Kefaloniju, a potom i nakon udara o Peloponez, centar ovog sistema premešta se prema jugu i slabi, ali je zahvatio veći deo Grčke, naročito južni i centralni deo.

Srećom, severni deo Grčke, Solun i Halkidiki izbegli su udar ovog sistema. Oblačni sistem ovog mediteranskg uragana zahvatio je veći deo Grčke, jug Alabije i Severnu Makedoniju.

Istovremeno, snažan ciklon obrušio se sa Atlantika na Pirinejsko poluostrvo i to kao suptropska oluja sa olujnim vetrovima preko 100 km/h, uz jake pljuskove, tornada, poplave i bujice. Ovaj sistem se svojim središtem obrušio direktno na obalni pojas centralne Portugalije, a potom se sada premešta preko centralne i severne Portugalije i preko severozapada Španije i postepeno slabi, ali i dalje donosi jake vetrove i obilne padavine, uz pojavu poplava i bujica.

Zahvaljujući snažnom anticiklonu iznad centralne Evrope i našeg područja, cikloni sa Atlantika i sa Mediterana ne mogu da prodru do ovih predela i našeg područja, pa je vreme stabilno i suvo.

Pročitajte još: