Vreme, toplo, leto
Alo.rs/ Ilustracija
Vreme, toplo, leto

Alo.rs/ Ilustracija

Foto: Alo.rs/ Ilustracija

U Srbiji danas jutro vedro i sveže, u dolinama i kotlinama i sa maglom. Tokom dana sunčano i toplo. Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar. Minimalna temperatura od 10 do 18°C, maksimalna dnevna od 27 do 30°C.

U Beogradu danas sunčano i toplo. Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar. Minimalna temperatura 16°C, maksimalna dnevna 28°C.

U Srbiji do kraja sedmice sunčano i toplo, dok se u toku jutra očekuje svežije, u dolinama i kotlinama i maglovito. Maksimalna temperatura do kraja sedmice u većem delu Srbije biće od 29 do 33°C.

U Beogradu do kraja sedmice sunčano i toplo, uz maksimalne temperature od 30 do 32°C.

Marko Čubrilo o vremenu koje nas očekuje do kraja septembra

Od četvrka ponovo iznad proseka za ovaj deo godine i nad većim delom regiona bi se u najtoplijem delu dana kretalo od 28 do 31 stepen Celzijusa, a u zaleđu Jadrana i na jugu Hercegovine i do 34 stepena Celzijusa. Vetar uglavnom slab i promenjljiv.

Oko 14. 9. operativni ECMWF i nekoliko GFS ansamble članova simulira premeštanje malo veće količine svežijeg, ali i dalje suvog vazduha te bi oko 15. 9. na kratko dnevni maksimum nad većim delom regiona mogao biti od 16 do 23 uz vrlo sveže noći.

Zatim se oko 17. 9. ponovo računa na relativno toplo vreme uz maksimume često oko 29 stepeni Celzijusa, dok posle tog datuma na oba modela stoji signal za moguću konkretniju promenu, dok GFS u nekoliko poslednjih proračuna oko 19. 9. simulira i prvu konkretnu kišu u ovom mesecu.

Taj je period jako daleko, posebno u ovom emsecu kada je tropski Atlantik toliko aktivan i kako bi posle 13.09. do evropskog dela Atlantika moglo doći 2-3 post-tropske oluje, veliko je pitanje kada će se u tom periodu sinoptika razvijati.

Ono što je izvesno pred nama su sunčani i relativno topli dani bez kiše.

Trenutno je izvesno da će sve do oko 19. 9. ostati suvo i toplije od proseka.  Iza tog datuma, a posebno posle 22. 9. stoji signal za konkretnije zahlađenje i trenutno oba glavna modela sugerišu da bi posle toplog i sunčanog najvećeg dela meseca njegovih poslednjih nedelju dana mogli doneti jače zahlađenje.

Dani i nedelje koji su pred nama donose sunčane i tople dane kojih je u ovom letu bilo relativno malo.

Biometeorološka prognoza za 09. septembar

Očekuje se povoljna biometeorološka situacija za većinu hronično obolelih. Izvesne tegobe su moguće kod kardiovaskularnih bolesnika. Neophodno je adekvatno odevanje u skladu sa dnevnim hodom temperature vazduha. Mogući su glavobolja i pospanost.

Pročitajte još: