Vremenska prognoza
Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Alo.rs/ Ilustracija

Vremenska prognoza, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na obilne padavine na području Srbije za sutra i prekosutra. Obilna kiša u ponedeljak se najpre očekuje na zapadu i jugozapadu Srbije, i to u količini od 20 do 50 mm za 24 h, lokalno i više. Posle podne, uveče i u toku noći padavinska zona širiće se preko centralnih krajeva ka istoku zemlje.

Od ponedeljka posle podne do utorka ujutro na području Beograda obilna kiša sa količinom od 30 do 40 mm.

Prestanak kiše očekuje se u utorak, ujutro na jugozapadu, a sredinom dana i u ostalim krajevima.

Zbog obilnih padavina doći će i do povećanja vodostaja na nekim rekama. Prema najavi iz RHMZ, na slivu Kolubare sa pritokama, Jadru sa pritokama, Ljuboviđi, gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama, Limu i Ibru sa pritokama vodostaji će u ponedeljak i utorak biti u umerenom i većem porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

Preporučujemo:

I prema prognozama meteorologa Đorđa Đurića, od ponedeljka prepodne do utorka prepodne očekuju nas obilne padavine, u nekim krajevima za manje od dva dana pašće više kiše nego za ceo oktobar.

Kiša će u ponedeljak ujutru već početi da pada na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, a tokom dana proširiće se i na ostale predele. Kako dan bude odmicao i intenzitet padavina će se pojaćavati, tako da nas u ponedeljak posle podne i uveče, a naročito tokom noći i u utorak ujutro očekuju veoma obilne padavine.

Najava

RHMZ

Najava, Foto: RHMZ

Kako dalje navodi Đurić, u većem delu Srbije očekuje se da padne od 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 70 mm, a na području Beograda od 30 do 50 mm. Dakle, ponegde će za nešto više od 24 sata pasti više kiše nego tokom celog oktobra, a prosčena količina padavina za mnoge predele Srbije i za Beograd tokom oktobra je oko 50 mm. Beograd je pre dva dana već dobio 35 mm za nešto manje od 20 sati.

Đurić: Nagli rast manjih rečnih tokova

- Usled veoma obilnih padavina, očekuje se nagli rast manjih rečnih tokova, što bi u noći između ponedeljka i utorka i i utorak moglo dovesti do izlivanja manjih rečnih i bujičnih tokova. Dobra vest je da je iza nas sušniji period, pa su nivoi rečnih tokova dosta niski, ali ipak, kako se očekuje da ponegde padne i 70 mm kiše, treba biti pri opreznosti kada su bujične poplave kod manjih reka u pitanju, naročito u južnim, centralnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije - upozorava Đurić.

Kako navodi RHMZ, u ponedeljak može da dođe do povećanja vodostaja na Jadru, Kolubari, Tamnavi, Ubu i Ljigu, dok je u utorak moguć porast, osim na ovim rekama, još i na Peku, Jasenici, Kubršnici, Mlavi, Resavi, Lepenici, Crnici, Belom i Crnom Timoku, Toplici, Jablanici...

Čubrilo: Za relativno kratko vreme 30 mm taloga

Kako navodi meteorolog Marko Čubrilo, trenutne procene akumulirane količine padavina do utorka uveče sugerišu da bi značajan deo regiona za relativno kratko vreme akumulirao u proseku oko 30mm taloga.

Najava

RHMZ

Najava, Foto: RHMZ

- Bilo bi oblasti gde bi palo ispod 20mm, ali i značajan deo regiona bi dobio između 40mm i 80 mm taloga. U ponedeljak dnevni maksimum nad većim delom regiona od 5 do 10, samo na krajnjem jugoistoku još oko 17, a u utorak još malo hladnije, uglavnom do 5 do 13 stepeni Celzijusa. Granica dnevnog mraza na oko 1800mnv - napisao je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Ponedeljak će doneti Srbiji temperature od 12°C na severozapadu do 24°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu u ponedeljak 12°C. U utorak još hladnije, maksimalna temperatura od 8°C na zapadu do 18°C na istoku Srbije, u Beogradu do 10°C.

U utorak tokom dana očekuje se slabljenje padavina, do kraja dana prestanak i razvedravanje. Već u sredu sunčano i osetno toplije vreme, a temperature će biti oko 20°C.

Pročitajte još: