Sneg zatekao Beograđane
Alo! M Josida
Sneg zatekao Beograđane

Alo! M Josida

Foto: Alo! M. Josida

Danas veći deo dana se održava temperaturna inverzija. U nizijama pod maglom hladno i tmurno ponegde uz sipeću rosulju koje se može lediti pri tlu, a na planinama i na jugu regiona sunčano i znatno toplije.

Prvog dana vikenda sa severa će se spuštati jezgro suvog i hladnog vazduha, atmosfera će se polako uzburkavati te će se inverzija razbijati. U nizijama ima većih šansi da posle podne na kratko bude i sunca, dok će na planinama kako dan bude odmicao zahlađivati. Maksimum od 2 u maglovitim predelima, a oko 10 u oblastima van inverzije. Vetar istočni i jugoistočni, krajem dana u okretanju na severni.

Od nedelje do srede sledi zahlađenje koje nam donosi jezgro hladnog vazduha iz Rusije koje će se ka nama spustiti po istočnoj periferiji jakog anticiklona. Međutim, modeli su polako, ali sigurno ciklon iz Mediterana sve više oslabili i izmestili južnije i jutarnjim proračunima. On je suviše slab i predelo ka jugu da bi upošte i doneo neke konkretne padavine. Ukoliko ne bude neke izmene i položaju, putanji ili snazi ciklona od sve silne priče i velikim snegovima i zatrpavanjima nema ništa.

Ne znači da padavina neće biti, ali će ona biti toliko slabe da se neka simbolična akumulacija trenutno očekuje samo na planinama preko 600mnv gde će ipak biti malo hladnije te će se i to malo snega lakše zadržati.

U nizijma će u nedelju biti nešto kiše koja će posle podne i u noći ka ponedeljku prelaziti u sunsnežicu i vrlo slab sneg, a ponegde će biti i lednih zrnaca. Ponedeljak takođe oblačan, ponegde uz provejavanje slabog snega, pretežno na jugu i istoku regiona. Vetar će u nedelju okrenuti na severni i u ponedeljak će biti umren, dok će duž Jadrana od nedelje uveče do utorka uveče biti umerene i jake bure.

Što se tiče temperatura vazduha, zahlađenje će se najviše osetiti na planinama gde ovih dana nije bilo "veštačke" hladnoće zbog inverzije te će se granica dnevnog mraza u nedelju kretati na visini od oko 700mnv, a u ponedeljak i ispod 600mnv. Nizijske oblasti, posebno one koje u već danima pod niskim oblacima i u magli će ovo zahlađenje pre svega osetiti po jačanju vetra i poboljšanju kvaliteta vazduha dok će se dnevni maksimumi u nedelju i početkom naredne nedleje kretati od 0 do 4 stepena Celzijusa.

Što se tiće daljeg razvoja sinoptike oko 03. decembra postoje ogromne razlike u simulacijama dva glavna modela.

ECMWF oko tog datuma simulira razvijanje još jednog ciklona, ali negde nad severnim Jadranom. Time bi zapadni i deo središnjeg prostora regiona bio u hladnom sektoru ovo ciklona uz obilan i vlažan sneg čak i u nizijama, dok bi na istoku bilo kiše uz osetno toplije vreme.

GFS taj visisnki ciklon stavlja znatno istočnije i time nad celim regionom do 05. decembra zadržava hladan vazduh uz veću verovatnoću prolaznog snega nad većim delom regiona, uključujući i nizije.

Što se tiče pogleda na dalji razvoj sinoptike period od 05. decembra do okvirno 11. decembra će biti topliji, koliko to će se još videti ali ne treba očekivati neko jako toplo vreme.

Za sve one koji čekaju pravu zimu i sneg odlična vest dolazi od dugoročnog ECMWF-a koji je i pojačao i ubrzao signal za slabljenje zapadnih vetrova, usporavanje ciklogeneza nad Atlantikom i sve veću verovtnoću odlaska snage zonalnih vetrova ispod proseka uz povećan broj proračuna koji nagoveštavaju moguće okretanja zapadnih na istočne vetrove.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Zrenjaninac

28.11.2020 22:44

Au, kakva inverzija u ovom tekstu.