Vremenska prognoza
Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Alo.rs/ Ilustracija

Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Ipak, meteorolozi naglašavaju da to ne znači ekstremni minus, već samo nešto veće količine snega nego što je bio slučaj prošle godine.

Prognoze za sada pokazuju takvu sliku, ali kakvo vreme sigurno možemo da očekujemo tokom cele zime, biće jasnije nakon 20. novembra, navodi je direktor RHMZ, Jugoslav Nikolić.

Preporučujemo:

- Do tada će svi svetski eksperti dostaviti analizu situacije i moći ćemo jasno da sagledamo predviđanja za Srbiju i ceo region. To je najsigurnija metoda uz pomoć koje možemo da predvidimo da li će ova zima zaista biti oštrija kao što nam je izgledalo ove jeseni - kaže Jugoslav Nikolić.

Maksimum što možemo da kažemo u ovom trenutku jeste da će zima biti malo hladnija i da će biti nešto više padavina, jer postoje indikacije za to, kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

- Nemoguće je dati precizne podatke za više od maksimalno 10 dana unapred. Sa verovatnoćom od malo više od 60 odsto možemo da predividimo kakva će biti zima. Ova bi zaista trebalo da bude oštrija ali taj 'ritam' nikada nije strog i često se dešava da ne bude onako kako bismo inače očekivali - objašnjava Nedeljko Todorović.

Zbog toga je savet svima da se svakako pripreme koliko je to moguće za nešto oštrije uslove, nego što je to bio slučaj prošle godine. Ipak, čak i ako u Srbiji bude snežno, to svakako neće biti ekstremno i nema mesta panici, kažu stručnjaci.

Pročitajte još: