Poplave, kiša, nevreme
RINA/Ilustracija
Poplave, kiša, nevreme

RINA/Ilustracija

Poplave, kiša, nevreme, Foto: RINA/Ilustracija

Ovaj američki sajt, sa sedištem u mestu Stejt Koledž u Pensilvaniji, izneo je detaljnu prognozu za predstojeću zimu. Navodi se da bi na Balkanu moglo da bude mnogo kiše, a malo snega. Prema rečima Alana Repera, iskusnog meteorologa koji radi za Akuveter od 2001. godine, ova zima će biti sa više oluja u južnoj Evropi.

- U poređenju sa onim što smo videli prethodnih godina, Španija, Portugal, jug Francuske - svi će biti pogođeni olujama - rekao je Reper.

Preporučujemo:

Prema njegovim rečima, najugroženiji gradovi bi mogli da budu Lisabon, Madrid, Barselona, Nica, Rim, Atina i Bukurešt.

- Obilne kiše će pomoći rastu maslina u Portugalu i Španiji, ali će ugroziti živote ljudi u južnoj Evropi. To su oluje koje se ne kreću naročito brzo, međutim, baš iz tog razloga su opasnije i sporije će dolaziti od Španije do Italije, pa onda do Balkana i na kraju do Turske ili Ukrajine. Takve oluje mogu da nanesu veću štetu, nije kao što viđamo nevremena na severu, koja se kreću mnogo brže - rekao je Reper.

Spori razvoj oluja će usloviti povećani rizik od poplava, posebno u severnoj Italiji i na zapadnom Balkanu, dodao je on. Poplave su već neko vreme ozbiljan problem za delove južne Evrope tokom jeseni, kada je oluja Aleks prešla preko regiona i izazvala brojne poplave. Oluje neće doneti radosti ni ljubiteljima snega, posebno na Alpima.

- Skoro sa sigurnošću mogu da kažem da će Alpi biti sa manje snega, posebno italijanski deo ovog masiva - zaključio je Ruper.

Pročitajte još:

Komentari (1)

somborac

22.10.2020 15:00

da se odlučite već jednom jedni kažu biće hladna i dosta snega drugi kažu biće topla sa malo padavina i sad ovi kažu biće oluje i kiše i poplave . Izgleda da vi navedene sve moguće scenarije tako da kakva god bude zima nemozete plašiti. A omasicete kao i svake godine