Vremenska prognoza
Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Alo.rs/ Ilustracija

Foto: Alo.rs/ Ilustracija

U Srbiji će danas biti malo i umereno oblačno i još malo toplije, uz topljenje snega u predelima ispod 1.000 m nadmorske visine.

Vetar umeren, na jugu Banata i na planinama povremeno i jak, južni i jugozapadni. Najniža temperatura od -4 do 6 , a najviša temperatura od 9  na jugu i jugoistoku do 18  na zapadu zemlje, u Negotinskoj Krajini hladnije oko 6.

Uveče i tokom noći jače naoblačenje sa zapada, ali će se zadržati uglavnom suvo vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Beogradu malo i umereno oblačno i još malo toplije. Vetar umeren, južni. Najniža temperatura od 4 do 6, a najviša oko 15. Tokom noći jače naoblačenje ali će se zadržati suvo vreme.

Preporučujemo:

Do kraja sedmice toplo uz intenzivno topljenje snega u svim predelima ispod 1.500 m nadmorske visine. Duvaće umeren i jak, u košavskom području i na planinama povremeno i olujni južni i jugoistočni vetar.

U petak i za vikend promenljivo oblačno, mestimično s kratkotrajnom kišom, a samo na najvišim planinama sa snegom. U ponedeljak, 25. januara, jako zahlađenje s kišom i snegom i kratkotrajno jakim i olujnim severnim i severozapadnim vetrom. U utorak hladno uz prestanak padavina. Od srede ponovo toplije i uglavnom suvo.

Dugoročna prognoza

Do nedelje će preko našeg regiona sa jugozapada strujati relativno topao vazduh donoseći promenljivo oblačno i toplo vreme. Nad većim delom regiona će biti suvo, dok će kiše biti nad priobaljem Jadrana i nad južnim padinama Dinarida. Sneg samo preko 1000 mnv i to ponegde. Duvaće umeren i jak, povremeno i vrlo jak južni i jugozapdni vetar, dok će se dnevni maksimum kretati od 6 do 15 stepeni.

U nedelju se računa na premeštanje hladnog fronta koji će usloviti okretanje vetra na severozapadni uz zahlađenje, prvo na severozapadu regiona. Padavina će biti, ali one ne bi trebalo da budu obilne, dok će se snežna granica do nedelje uveče verovatno spustiti ispod 600 mnv. U noći ka ponedeljku i početkom naredne nedelje sa novom, jakom, ciklogenezom trebalo bi očekivati dalje pogoršanje vremena, objasnio je profesor i zaljubljenik u meteorologiju Marko Čubrilo.

Kako se i očekivalo modeli će još neko vreme amati jako velike oscilacije u snazi, položaju i putanji ovog ciklona. Večernji GFS ga i dalje od južnog Jadrana preko središnje Srbije šalje dalje na severoisotk, dok ge ECMWF uzdužnom osom Jadrana šalje ka Jonskom moru. Te dve putanje su jako različite i samom tim je i distribucija padavina bitno drugačija. ECMWF ima južnije i istočnije postavljene padavine u odnosu na GFS.

Ono što se izdvaja kod oba modela je da on noći ka ponedeljku do utorka uveče osim na planinama snega može biti i u nizijama regiona, posebno na severu i severoistoku BiH, istoku Hrvatske većem delu Vojvodine i severozapadne Srbije.

Koliko bi tačno snega palo, a još bitnije koliko bi se snega u nizijama zadržalo na tlu je još jako upitno jer će ovaj sneg za razliku od prošlog dolaziti na temperature koje će biti oko 1 te će se samim tim teže akumulirati. Sa druge strane ciklon koji bi ga mogao donositi će se razvijati vrlo brzo i u takvim situacijama zna za vrlo kratko vreme biti jakih padavina.

Planinska BiH i planinski deo zapadne i jugozapadne Srbije kao i planinska Crna Gora će gotovo sigurno imati obilan sneg, ponegde i preko 20 cm. Tek za dva-tri dana ćemo imati definitivno rešenje razvoja sinoptika oko tog datuma, ali sve su veći izgledi da imamo kratkotrajan nalet snega uz umereno zahlađenje.

Dalji razvoj siniptika sugeriše oko 28. januara manje otoljenje uz kišu u nižim predelima, dok oko 30. januara može uslediti još jedno, prolazno zahlađenje. Neki kontinualan period hladnijeg vremena uz održiv sneg u nizijama i dalje pre 06. februara nije na vidiku, ali okvirno posle tog datuma pa sve do pred sam kraj februara ima naznaka za još jedan duži period hladnog i snežnog vremena. Što se tiče narednih dana do nedelje relativno toplo, dok se zatim računa na jače, ali prolazno zahlađenje.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: