Upozorenje meteorologa za naredne dane: Stiže ledeni talas, a onda se temperatura naglo menja, postoji i opasnost od poplava
alo.rs
Vremenska prognoza
Foto: Alo.rs/ Ilustracija/ Tanjug

Od juče ka nama sa severa struji sve veća količina hladnog, ali relativno suvog vazduha. Prodor će najjači biti u nedelju, dok će zatim polako slabiti. Kako će vazduh biti relativno suv, a neće biti ciklogeneze nigde u našoj blizini, padavine će dolaziti uglavnom u obliku naleta ili pljuskova snega.

S obzirom na ovakav karakter padavina praktično je nemoguće odrediti njihom tačan raspored i snagu, tako da sve karte rasporeda padavina treba uzeti uslovno, samo kao opšte. Isti tako, kako će padavine često biti konvektivnog postanka (poput lokalnih pljuskova) ponegde će za vrlo kratko vreme pasti i do 3 cm snega, a da samo nekoliko kilometara dalje snega praktično i neće biti.

Preporučujemo:

Generalno češća pojava snega, gde bi on mogao i duže padati, očekuje se nad brdsko-planiskim predelima pre svega BiH, Srbije i Crne Gore, dok u nedelju tokom dana i dalje stoji mogućnost da veći deo Vojvodine, posebno Banat, istočnu Bačku i istočni Srem, Šumadiju i istok Srbije zahvati nešto duži period snega kada bi se takođe moglo akumulirati od 2 cm do 4 cm snega, ali na malo većem prostoru. Vetar će biti umeren, uz nalete snega prolazno i jak severozapadni.

Temperature u daljem padu te će se za vikend minimumi kretati od -13 do -7 stepeni Celzijusa, na zapadu regiona oko -6. Dok će na planinama regiona posebno nad delovima istočne BiH, jugozapadne Srbije i severne Crne Gore padati i blizu -20 stepeni Celzijusa.

Dnevni maksimumi od danas do srede uglavnom ispod nule i trebalo bi da se kreću od -6 do -1, a na zapadu oko 0 stepeni. Mraza bi za vikend i u ponedeljak ujutro ponegde bilo i na samoj obali, ali verovatno ne ispod -2 stepena Celzijusa.

Sredinom sledeće nedelje uslediće značajna promena sinoptike koja prekida hladan period i donosi jače i naglo otopljenje uz pojačan jugozapadni vetar i pojavu kiše povremeno, posebno nad južnim padinama Dinarida. Sneg će se otopiti u svim predelima ispod 900mnv, a iznad te visine će se otapati te postoji određena opasnost od pojave porasta vodostaja reka i poplava, pre svega u planinskim oblastima gde ima dosta snega.

Oko 25. januara postoji signal za jače pogoršanje uz padavine i zahlađenje koji bi moglo osim planinama prolazan sneg doneti i nižim predelima, ali na kratko. Posle 27. januara ponovo stoji signal za manje otopljenje uz čestu pojavu kiše, ali dugoročno je pred nama još jedan period hladnog i snežnog vremena.

Posle 02. februara indeksi poput NAO i signala za blokadu "udržuju snage" što vrlo lako može postaviti anticiklon nad Britanijom i Skandinavijom, zapadni vetrovi koji će za koji dan naglo ojačati bi krajem januara ponovo naglo oslabili, bez prelaska u istočne, ali svakako bi bili znatno slabiji od proseka.

Videćemo kako će se sinoptika razvijati posle 25. januara, ali po sadašnjem stanju indeksa, posle perioda promenjljivog i generalno toplijeg vremena koji počinje 20. januara, mogao bi uslediti još jedan duži period zimskog vremena.

Narednih dana potrebno je obratiti pažnju na niske temprature, te zaštitite cevi i osetljive biljke jer dolazi dosta jak hladan talas, ali ništa esktremno. Ovo su normalne zimske temperature, a trajaće samo 3 do 4 dana.

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još:

Komentari (1)

beba

16.01.2021 08:11

Dokle bre vise!!! Imali smo i -25 ,pa sta...