Vremenska prognoza
Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Alo.rs/ Ilustracija

Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Preko središnje Evrope i Alpa stiže upad vlažnog vazduha, međutim, pravac tog prodora je nepovoljan za sneg jer će usloviti ciklogenezu negde u širem prostoru Tirenskog mora. Bez prave hladnoće nad nama u ovom položaju cikolon će iz Mediterana pokrenuti osetno topliji vazduh te će uz nadiranje vlage uslediti i otopljenje, prvo u višim slojevima atmosfere, a zatim i pri tlu.

Kao posledica te ciklogeneze nad košavskim područjem, biće jugoistočni vetar u postepenom pojačanju.

Danas jutro ponovo hladno, ponegde uz umeren mraz i maglu. Tokom dana promenjljivo oblačno uz povećanje oblačnosti i to prvo nad severnim i srednjšim Jadranom, jugozapadom i zapadom Hrvstke i jugozapadom BiH. Nad Jadranom posle podne kiša i pljuskovi. Nad ostalim delom regiona suvo, ali u košavskom području jugoistočni vetar i daljem pojačanju i nad Banatom će već imati jake i olujne udare.

Preporučujemo:

U toku noći ka četvrtku padavine će zahvatati jugozapad i zapad Hrvatske, zapadne i jugozapadne delova BiH, a kasnije ponegde i središnje i severozapadne delove BiH. Na krajnjem zapadu se prvo očekuje jak, vlažan, sneg i to posebno preko 600mnv. Kako po visini bude nadirao topao vazduh, a pri tlu se još bude zadržavao hladan sneg će prelaziti u kišu koja će se ponegde lediti pri tlu što će stvarati opasnu poledicu.

Što se bude išlo dalje na istok snega će biti sve manje ili ga uopšte i neće biti, a treba očekivati kišu koja bi se ponegde i to uglavnom u kotlinama na krakto ledila pri tlu.

Za sada najveće količine snega do četvrtka uveče mogu očekivati predeli Gorskog Kotara u Hrvatskoj i krajnji planinski deo jugozpadne BiH gde bi u predelima preko 600mnv moglo pasti i do 20 centimetara snega. Niže i istočnije snega će biti sve manje, a veći gradovi poput Zagreba teško da će imati više od koji centimetar bljuzge koja će se brzo topiti.

Na istoku u četvrtak uglavnom suvo, ali osetno toplije, izuzetak će biti krajnji istok Srbije (Timočka i Negotinska krajna) gde će se zadržavati tmurno i hladno vreme kao i krajni zapad regiona gde će maksimumi biti oko 2 stepena Celzijusa, a na istoku BiH i većem delu Srbije i do 8 stepeni Celzijusa.

Narednih dana glavnu ulogu u razvoju vremena nad celom Evropom preuzeće jak ciklon sa centrom nad Velikom Britanijom. U svom toplom sektoru taj ciklon će preko našeg dela Evrope iz severne Afrike pokrenuti osetno topliji vazduh.

Duž Jadrana i u njegovom neposrednom zaleđu, posebno na južnim padinama Dinarida česta i jaka kiša, ponedge uz grmljavinu, dok će snega biti samo na najvišim vrhovima, generalno preko 1700mnv. Kiše će biti i na zapadu regiona gde će se sneg brzo otopiti (osim u nekim kotlinama), dok će istoku biti promenjljivo oblačno i relativno toplo uz kišu povremeno.

Duž Jadrana jak, a na otvorenom moru povremeno i olujan jugo, a u košavskom području jaka i olujna, topla, košava. Dnevni maksimum za vikend od 6 do čak oko 14 stepeni Celzijusa.

Početkom naredne nedelje jedan od hladnih frontova pomenutog ciklona nad Britanijom će nam doneti nešto konkretnije pogoršanje uz kišu nad većim delom regiona, a vetar će okrenuti na zapadni i jugozapadni. Time će prestati strujanje toplog vazduha sa juga, ali će zahlađenje biti vrlo slabo i nema govora o nekoj zimskoj promeni. Snežna granica će se spusiti na oko 800mnv. Dnevni maksimum od 4 do 10 stepeni Celzijusa.

Oko polovine meseca numerički modeli počinju davati signal za izmenu sinoptike koja bi nas mogla uvesti u znatno hladniju drugu polovinu meseca, ali je trenutno dalek period.

Od četvrtka sledi jače otopljenje, prolazan sneg na krajnjem zapadu regiona, dok će južni predeli (Jadran i okvirno oko 150km u kopno) narednih desetak dana dobiti veoma, ponegde i ekstremno velike količine kiše i postoji mogućnost problema sa viškom vode.

Pročitajte još: