Nedeljko Todorović, vreme, leto
Alo.rs
Nedeljko Todorović, vreme, leto

Alo.rs

Foto: Alo.rs

U Srbiji danas pretežno sunčano i malo prijatnije, ali i dalje veoma toplo. U toku jutra na jugu se očekuje više oblačnosti, ponegde i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, a tokom dana u brdsko-planinskim predelima. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, u Pomoravlju i na istoku Srbije tokom dana povremeno i jak. Minimalna temperatura od 16 do 24°C, maksimalna dnevna od 30 do 33°C.

U Beogradu danas pretežno sunčano i malo prijatnije, ali i dalje veoma toplo. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Minimalna temperatura 22°C, maksimalna dnevna 32°C.

U Srbiji u nedelju nakon vedrog, u dolinama i kotlinama svežeg i maglovitog jutra, tokom dana sunčano i toplo. Maksimalna temperatura u većni preela biće oko 30°C. U ponedeljak sunčano i tropski toplo. Maksimalna temperatura od 30 do 34°C.

U utorak prvo u severnim i zapadnim, potom i u ostalim predelima naoblačenje i osveženje, ponegde sa pljuskovima i grmljavijnom. Ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode. Maksimalna temperatura od 24°C na severu do 34°C na jugu Srbije.

Preporučujemo:

U sredu znatno prijatnije, maksimalna temperatura u većini predela biće od 25 do 30°C. Biće promenljivo oblačno, ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz razvedravanje do kraja dana. Od četvrtka sunčano i toplo.

U Beogradu u nedelju sunčano i toplo. Maksimalna temperatura oko 30°C. U ponedeljak sunčano i tropski toplo. Maksimalna temperatura do 33°C. U utorak naoblačenje i osveženje, ponegde sa pljuskovima i grmljavijnom. Ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode. Maksimalna temperatura do 27°C. U sredu promenljivo oblačno, ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz razvedravanje do kraja dana. Od četvrtka sunčano i toplo.

Posle izuzetno toplog dana sledi nam osveženje, a o čemo se radi, ispričao je meteorolog Nedeljko Todorović.

- Danas će se osetiti pad maksimalne temperature za dva do četiri stepena, gledajući područje Srbije, dok u Beogradu za nekih 4 stepena. To znači da će u odnosu na današnjih 34 stepena, biti oko 30.

Dugoročna prognoza

- 1. i 2. avgusta, očekuje se umereno toplo sa temperaturom oko 30 do 33 stepena. Jedno osveženje očekujemo u utorak i sredu, 4. i 5. avgusta, kad će temperatura pasti za 5 do 8 stepeni, što je malo izraženiji pad nego što očekujemo sutra, ali je i velika verovatnoća za pljuskove i grmljavinu. U nekim krajevima bi moglo da bude i lokalnih elementarnih nepogoda, pogotovo u utorak veče i noć ka sredi. Posle tog osveženja, ponovo se očekuje blagi rast temperature na vrednosti od 30 do 34 stepena. Sudeći prema svemu, ovog leta nećemo imati dane sa izrazito visokim temperaturama - rekao je meteorolog.

UV zračenje

- UV zračenje je poslednje 2 godine bilo slabo, u sunčevom minimumu. Sunce polako izlazi iz tog minimuma i poslednjih sedam dana uočen je blagi porast UV zračenja, tako da je to nešto normalno i slabo, ali može se videti neki trend porasta.

Pročitajte još: