šetnja, leto, sunce
Tanjug
šetnja, leto, sunce

Tanjug

Foto: Tanjug

 

* Pre samo nekoliko dana smo zbog jesenjeg vremena kukali što još nema grejanja

* Tokom vikenda imaćemo pravo Miholjsko leto

* Tražićemo načine da se rashladimo u najtoplijem delu dana, kada će temperatura u većem delu zemlje dostizati 27. podeok

- U drugoj dekadi oktobra meseca očekuje se suvo, stabilno i natprosečno toplo vreme - Miholjsko leto. Za vikend i u prvom delu naredne sedmice najviša temperatura u većini mesta od 24 do 28 stepeni, a zatim će biti u manjem padu - navedeno je u meteorološkoj najavi RHMZ.

Toplo vreme zadržaće se narednih sedam dana i za sada na vidiku nema ozbiljnijih padavina, te možete da uživate u produženom letu. Ipak, ovako suvo vreme u oktobru svakako nije dobro za poljoprivrednike i već stvara ozbiljnije probleme.

Pročitajte još:

Maksimalne temperature u celoj Srbiji kretaće se od 23 do 27 stepeni, moguće je da na lokalu dostignu i 29. podeok, što je znatno iznad proseka za polovinu oktobra, kada je standardna temperatura oko 18 stepeni. Izuzetak će biti Negotinska krajina, gde će temperature biti nešto niže.

Izgovorite ove reči kako bi vaše rane zacelile!

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 11.10.2019. 08:07 Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan prepodobnog Haritona Ispovednika crkva, Foto: Alo!/Masanori Jošida Ugledan i blagočestiv građanin grada Ikonije. Zapojen duhom svoje zemljakinje sv. Tekle Hariton javno ispovedaše ime Hristovo. Kada poče ljuto gonjenje hrišćana u vreme cara Avrelijana, Hariton odmah bi izveden na sud pred hegemona.

- Nastupilo je pravo Miholjsko leto i došlo je do porasta vazdušnog pritiska. U narednom periodu bićemo pod snažnim uticajem anticiklona i to će obezbediti da vreme bude vedro, suvo i veoma toplo za ovo doba godine. Da smo duboko zakoračili u jesen podsetiće nas hladna jutra i noći. Jutra će biti maglovita, ali bez mraza, a razlika između jutarnjih i dnevnih temperatura biće i do 10 stepeni. Ovakve vremenske prilike zadržaće se do 20. oktobra - kaže meteorolog Dorđe Đurić.

Mogućnost za kišu tek u četvrtak

Prema rečima Đurića, u četvrtak će u većem delu Srbije biti oblačno, tako da je moguće da se tokom noći stvore uslovi za slabu kišu. Svakako, anticiklon pod čijim smo uticajem, odgovoran je za to da na naše prostore ne može da dopre vlažna vazdušna masa sa Atlantika.

Šta je zapravo Miholjsko leto?

Prema podacima sa stručnog sajta "Meteologos", mora da postoji iznadprosečno topli period u trajanju od najmanje 7 do 8 dana da bismo mogli govoriti o pojavi "Miholjskog leta" u oktobru ili "Zlatne jeseni" u novembru mesecu.

Sve o mućkama Katarine i njene ćerke! Lažna princeza urlala na policajce jer joj je pobegao pas!

AUTOR: J. Đ. DATUM I VREME: 11.10.2019. 08:09 Šou! Alison i pas , Foto: Facebook * Tekst lista Alo!

- Period koji se naziva Miholjskim letom se obično javlja tokom oktobra (u bilo kom delu meseca), mora biti stabilan (AC stanje), suv i sa temperaturama iznad proseka za oktobar mesec ili određenu dekadu u tom mesecu, i mora trajati najmanje 7-8 dana. Dani su pretežno sunčani i topli, a jutra relativno sveža i sa mogućim čestim maglama, posebno u kotlinama i nizijama. Minimalne temperature se u većini dana Miholjskog leta najčešće kreću u rasponu od 8 do 14 stepeni, a maksimalne dnevne od 22 do 26 stepeni. Ovo su tipične karakteristike Miholjskog leta, a sve ostalo spada u neko prosečno stanje koje se nikako ne može smatrati Miholjskim letom - navodi se na ovom sajtu.

Najtoplije Miholjsko leto bilo je 1932. godine

Iako nam nakon hladnih dana ove više temperature deluju kao tropske, najtopliji oktobarski dan svih vremena u Beogradu bio je 2. oktobar 1932. godine, kada je izmereno čak 34,7 stepeni.

BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!