Deda, deka, stariji ljudi, penzioner
Profimedia
Deda, deka, stariji ljudi, penzioner

Profimedia

Deda, Foto: Profimedia

Muškarac star 63 godine, koji je nekoliko meseci proveo na lečenju u vranjskom Zdrastvenom centru, privremeno je smešten u Prihvatnu stanicu za stare i napuštene u ovom gradu, jer čak nijedno od njegovo petoro dece ne želi da preuzme brigu o ocu.

Sredovečni Vranjanac najpre je lečen na Internom odeljenju, a zatim na Infektivnom. Potreba za njegovim lečenjem, kažu doktori, realno je prestala pre više od mesec dana, ali on je i dalje njihova briga, jer nema gde da ode.

- Pacijent je medicinski zbrinut i mi smo bili u obavezi da obavestimo socijalne službe. On nema zdrastvenu knjižicu, kao ni stalnu adresu boravka u Vranju - kažu u vranjskom Zdrastvenom centru.

Pročitajte još:

Krivična prijava protiv dece

Direktorka Centra za socijalni rad u Vranju Dragana Arsić kaže, da su njihove službe obavile razgovore sa članovima porodice ovog pacijenta, prenose "Novosti".

- Mi smo razgovarali sa njegovom decom, ali su ona odbila da brinu o ocu, zbog čega su protiv njih, po zakonskom postupku, podnete krivične prijave - kaže Arsićeva

- Sve smo uradili kako bi pacijent iz bolničkih uslova bio smešten u ustanovu socijalne zaštite - kažu.

Deda, deka, starost, usamljenost

Shutterstock

Deda Foto: Shutterstock

 

Ivana Tasić, direktorka Centra za pružanje usluga socijalne zaštite, objašnjava da kada se utvrdi da je pacijent zdrav, onda se smešta u ovu ustanovu, što je juče učinjeno sa ovim čovekom, koji je poreklom Vranjanac, ali je jedan period života proveo u Sokobanji.

Preporučujemo još:

- Nažalost, ovo nije usamljen slučaj. Mi se trudimo da ljudima koji su kod nas smešteni pružimo uslove kakve bi imali u svom domu. Problem je, međutim, što većina njih jako pati za svojom decom - objašnjava Tasićeva.

Sličan slučaj potresao Vranje prošle godine

Podsećamo, u novembru prošle godine, Vranje je potresla priča o slepoj i nepokretnoj baki, staroj 87 godina, koju takođe niko nije želeo da uzme iz bolnice iako je majka šestoro dece.

Ona se i danas nalazi u Prihvatnom centru u Vranju.