Vrana
Alo!/Masanori Jošida
Vrana

Alo!/Masanori Jošida

Vrana, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Ovih dana vrane napadaju, pa ako se nađete u blizini njihovog gnezda ili ptića koji je iz njega ispao, ustremiće vam se pravo na glavu. Početak juna vreme je kada se mlade vrane izležu iz jaja, a njihove majke postaju nasilne prema svakome koga vide kao pretnju.

Iako nije ni pomislila da naškodi ptićima u gnezdu, Beograđanka Slavica Jović bila je meta jedne vrane dok je šetala sa decom.

- Jedna unuka je hodala sa mnom, dok sam drugu vozila u kolicima. Sa drveća se jeste čulo graktanje, ali pomislila sam da je to normalno i nije mi ni palo na pamet da može nešto opasno da se desi. Samo sam najednom čula mahanje krila i čini mi se istog trena osetila da mi je sletela na glavu. Ja sam naravno odmah pokrila kolica, stariju unuku sklonila ispod svoje jakne i zamahala rukama da je oteram sa glave - priča Slavica za „Alo!“.

Na svu sreću, vrana je brzo odletela svojim putem, ali taj susret je za Slavicu bio traumatičan, pa, kako kaže, više se ne šeta tom trasom, a ni na druga mesta ne ide bez kišobrana.

Hitna pomoć

Alo!/Nenad Vujanović

Hitna pomoć, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Ornitolog Miloš Radaković iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije kaže da se trenutno vrane, kao i mnoge druge ptice, gnezde, a upravo sada mladunci izlaze iz gnezda.

- Vrane se sada ponašaju zaštitnički jer su njihovi mladunci još uvek nespretni i, učeći da lete, često ispadaju iz gnezda u travnjak pored pešačkih staza. Tada majke ljude koji prolaze vide kao opasnost za njihovu decu, pa dođe i do sukoba. Trebalo bi da budemo koliko je to moguće mirni i da se odmah, ali polako udaljimo sa tog mesta - kaže Radaković. 

Rana se mora sanirati!

Ukoliko vas vrana ipak napadne i povredi, prema rečima doktorke Ivana Stefanović iz Hitne pomoći Beograd, ranu bi trebalo adekvatno sanirati.

- Vrana kljuca na raznim mestima koja su puna mikroorganizama, zato je važno da znamo da ta rana mora da se tretira po svim pravilima. Ako je ona površna, možete je isprati sredstvom koje imate kod kuće i na koje niste alergični. Ipak, trebalo bi bar da odete do doma zdravlja da neko od lekara pogleda tu ranu i utvrdi da li ju je potrebno bolje očistiti i da li je eventualno potrebno i ušivanje - savetuje doktorka Stefanović.