Vračara
Shutterstock
Vračara

Shutterstock

Vračara, Foto: Shutterstock

*Prebacili se na digitalnu platformu

*Većinom rade iz inostranstva

*Pojedini ističu kako se usluga ne razlikuje

 

Da bi vas vidovnjak „pročitao kao otvorenu knjigu“, više ne morate ni da se sretnete s njim! Naime, moderne srpske vračare, iscelitelji, vidovnjaci i beli magovi svoje tehnike bajanja gotovo da su potpuno prebacili u digitalni svet, pa klijenti ne moraju lično da odlaze na njihove seanse. Sve što je potrebno jeste da im se pošalje selfi uz podatke, a nakon toga, kako neki od njih navode, sreća stiže za manje od sedam dana.

Janković: Opasno je slati slike vračarama

Psiholog Aleksandra Janković za „Alo!“ navodi da se u našoj zemlji vidovnjacima, belim magovima i isceliteljima obraćaju predstavnici svih slojeva društva, ali i da novi trendovi u pružanju ovakvih usluga zahtevaju veliki oprez.

- Mnogi kada ne vide izlaz iz neke situacije kontaktiraju sa vidovnjakom i povežu se sa osobom o kojoj znaju vrlo malo. Internet je najmanje pod kontrolom i baš zbog toga treba biti vrlo oprezan kada su u pitanju oglasi u kojima se nudi skidanje crne magije, vraćanje voljene osobe ili slično. Naročito je opasno slati svoju sliku i lične podatke nekome koga nikada niste upoznali. Niko vam ne garantuje da vaša fotografija neće biti iskorišćena na način koji vam se ne bi dopao - navodi naša sagovornica.

Vidovita Gospava, koja na svojoj internet stranici tvrdi da specijalnim molitvama uspešno pomaže svima koji su unesrećeni, objasnila nam je da će početi sa ritualom čim joj pošaljemo fotografiju putem popularne aplikacije za dopisivanje.

- Prosledite mi sliku sa ličnim podacima na Vajber. Ja ću je potom odštampati, a zatim ću nad njom topiti olovo i čitati molitvu sedam dana. Posle trećeg dana osetićete blagostanje i napredak. Možete doći i lično kod mene, samo ponesite vodu sa sobom, da bih nad njom topila olovo. Ipak, lakše je da obavimo sve preko Vajbera, a i cena je ista i iznosi 100 evra - rekla nam je vidovnjakinja iz Vojvodine.

Međutim, ima i „iscelitelja“ kojima da bi skinuli „crnu magiju“ treba poslati specijalno uslikane fotografije. Lav Geršman, recimo, traži da na fotografiji prostor iznad glave bude prazan kako bi mogao da vidi auru, ali i da mu klijent pošalje otiske dlanova. Ipak, on, kako kaže, samo u hitnim slučajevima radi na daljinu, i to samo sa onima kojima je pomoć zaista potrebna.

Lav Geršman

Privatna arhiva

Lav Geršman, Foto: Privatna arhiva

- Kada me poslanici pozovu da pitaju kako će proći na izborima, ja ih odbijem! Ja otvorim tarot karte, koje mi služe kao informativni alat, da bih znao kojom molitvom da pomognem klijentu. Ipak, kada radim na daljinu, dodatno se iscrpim i potrošim mnogo energije, što nije fer ni prema meni. O cenama ne bih govorio, ali sve što radim je legalno i uredno plaćam porez - navodi Geršman.

Naš sagovornik zaključuje da ne može da garantuje kada će klijent osetiti efekat njegovih molitvi, jer, kako ističe, sve zavisi od toga da li je osoba koja mu se obratila pod „uticajem uroka, prokletstva ili vudu magije“. 

Aleksandara Janković

Alo/Ognjen Radošević

Aleksandara Janković, Foto: Alo/Ognjen Radošević

 

Činjenice

- Nikada se ne održava samo jedna seansa, jer su vidovnjaci vešti manipulatori, koji imaju za cilj da žrtvi izvuku što više novca, pa uvek izmišljaju nešto novo.

- Cene seanse kod vidovnjaka može koštati i nekoliko stotina evra.

- Većina srpskih vračara svoje usluge pruža iz Švajcarske, Beča ili Nemačke.

- 10.000-50.000 dinara kazna za uznemiravanje građana vračanjem, proricanjem ili sličnim obmanjivanjem.

BONUS VIDEO: Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!