Obijanje automobila
Shutterstock
Obijanje automobila

Shutterstock

Obijanje automobila, Foto: Shutterstock

Policiji stiže sve više prijava vozača kojima je ovaj skupoceni deo vozila ukraden. U Beogradu i Novom Sadu, policija je u poslednjih mesec dana uhapsila nekoliko lopovskih bandi koje su krale katalizatore sa parkiranih vozila.

Kao jedan od glavnih razloga sve učestalijih krađa tog dela je taj što automobili uskoro neće moći da se registruju bez njih, ali i to što u katalizatorima ima plemenitih metala poput platine, rodijuma, paladijuma, pa je otkup polovnih katalizatora odavno veoma unosan biznis.

Kako je za „Alo!“ rekao vlasnik jednog auto-servisa, u 2019. godini jedan gram paladijuma vredeo je više od grama zlata.

Po novim propisima, koji počinju da važe od 5. jula, vozila neće moći da prođu tehnički pregled ukoliko nemaju katalizatore.

Novi biznis: Iznajmljivanje košta 15 evra

Katalizatori su odnedavno počeli i da se iznajmljuju, pa je tako nedavno na jednom sajtu objavljen oglas da se „iznajmljuje univerzalni katalizator po povoljnoj ceni od 15 evra na 48 sati“, jer je toliko vozačima potrebno da ugrade taj deo, prođu tehnički pregled i da ga potom skinu i vrate.

Razlog zašto je katalizator obavezan je u propisanim ekološkim normama o sastavu izduvnih gasova koje vozila moraju zadovoljavati, jer katalizatori uklanjaju prisustvo vode, ugljen-dioksida, ugljen-monoksida, kao i nesagorelih ugljovodonika koji doprinose stvaranju smoga. Upotreba katalizatora je najefikasnija metoda uklanjanja štetnih gasova, a njihova efikasnost iznosi oko 90 odsto.

Cena novog katalizatora za benzince zavisi od vrste, ali i od toga da li je reč o originalu ili kopiji i ide od 100 do preko 1.000 evra, dok ugradnja može da košta oko 350 evra.

Na crnom tržištu, ukradeni katalizatori se uglavnom prodaju po ceni od 50 do 100 evra.

Kad je reč o dizelašima, oni mogu imati katalizatore ili filtere partikularnih čestica (DPF), koji takođe služe za prečišćavanje izduvnih gasova. Montiranje katalizatora kod njih je oko 700 evra.

Katalizatori se kradu i u svetu

Krađa katalizatora nije samo problem prisutan u Srbiji, već se godinama unazad i u mnogim drugim zemljama poput Velike Britanije, Nemačke i SAD beleži porast ove vrste krađa. Najčešće su na meti lopova automobili sa hibridnim pogonom, jer njihovi katalizatori sadrže veće količine plemenitih metala od vozila sa „običnim“ pogonom na fosilna goriva. Svetske statistike pokazuju da je najveći broj krađa katalizatora zabeležen kod četiri modela i to japanskih proizvođača vozila.