Lazar 3
MORS
Lazar 3

MORS

Lazar 3, Foto: MORS

Opremanje Vojske Srbije novim borbenim vozilima Lazar 3, koji je proizvod domaće odbrambene industrije, predstavlja veliki iskorak u zaštiti pešadijskih jedinica i značajan doprinos procesu unapređenja operativnih sposobnosti vojske, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Pročitajte još:

- Višenamensko oklopno borbeno vozilo točkaš Lazar 3 uvedeno je u naoružanje Vojske Srbije, a u toku je izrada novih serija ovog vozila za vojsku. Namenjeno je jedinicama pešadije i specijalnim jedinicama, konstruisano je u skladu sa najsavremenijim trendovima u razvoju oklopnih vozila točkaša - navodi se u saopštenju i dodaje kako se Lazar 3 odlikuje se visokom mobilnošću i zaštitom snaga.

Lazar 3 može biti opremljen različitim vrstama naoružanja poput daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom od 12.7 mm M-15 i kupolom sa topom 30 mm, što mu omogućava dejstva po ciljevima na zemlji i helikopterima i bespilotnim letilicama.

lazar 3, vojska srbije

Ministarstvo odbrane

Foto: Ministarstvo odbrane

Pogon 8x8 i savremeni sistem nezavisnog vešanja svih točkova ovom oklopnom borbenom vozilu omogućavaju visoku prohodnost i nosivost.

Lazar 3 ima i visoko sofisticiranu, modularnu balističku i protivminsku zaštitu, a telo vozila izđeno je od pancirnog čelika i obezbeđuje mogućnost ugradnje spall liner-a, za zaštitu od krhotina.

Kada je vozilo naoružano daljinski upravljanom borbenom stanicom broj članova posade je 12, a u slučaju ugradnje kupole broj se smanjuje za jednog vojnika.

Sistem za kondicioniranje vazduha obezbeđuje funkcionisanje vozila i posade u ekstremnim klimatskim okruženjima, a puškarnice su zaštićene balističkim staklom.

Lazar 3 može da razvije maksimalnu brzinu do 110 kilometara na sat, izuzetnih je manevarskih sposobnosti koje mu omogućavaju da ostvari podužni nagib 60 procenata, bočni nagib od 30 posto, savlada vertikalne prepreke od 55 centimetara, rov od dva metra i vodene prepreke od 1,6 metara.

Lazar 3, vojska srbije, Druga brigada

Ministarstvo odbrane

Foto: Ministarstvo odbrane

- Zahvaljujući moderanom pristupu oklopne zaštite, pokretljivosti i vatrenoj moći, oklopno borbeno vozilo Lazar 3 može se koristiti za realizaciju brojnih zadataka - zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Podsetimo, Ugledni vojni portal "Džejns" predstavio je pre izvesnig vremena srpsko oklopno vozilo „Lazar 3" ističući njegovu snažnu čeličnu šasiju, pogon na svih osam točkova kao i sofisticiranu modularnu balističku zaštitu.

Lazar 3, vojska srbije, Druga brigada

Ministarstvo odbrane

Foto: Ministarstvo odbrane

Džejns (Jane's) navodi da vozilo ima moćan motor, automatski menjač, kao i mnoge druge modifikacije u odnosu na prethodnu verziju. Novine su razvijene na bazi prethodnog iskustva korisnika.

Posadu obično čine tri osobe - komandir, vozač i nišandžija, a pored njih moguće je smestiti još devet vojnika. Međutim, broj ljudi u vozilu zavisi od sistema naoružanja.

Vozač i komandir se nalaze u prednjem delu vozila u koje ulaze kroz bočna vrata. I vozač i komandir imaju poklopac iznad svojih prostora.

lazar 3, vojska srbije

Ministarstvo odbrane

Foto: Ministarstvo odbrane

Ukupna težina vozila je 26.000 kilograma, ali ako se uzmu u obzir buduće nadogradnje i opremanje težim naoružanjem, moguće je da težina bude i do 32.000 kilograma.

Na osnovnu verziju „Lazara 3" moguće je ugraditi različite sisteme naoružanja. Vojni stručnjaci navode da „Lazar 3" nudi bolji odnos kvaliteta i cene od finske "Patrije", koja se inače smatra najboljom u svojoj klasi.

Preporučujemo:

Komentari (1)

MrDr

10.08.2020 20:37

Ne preterujte,nije ni blizu Patriji,ali idemo ka sve boljim rešenjima i modernizaciji.Ako želimo vozilo koje će parirati Patriji moramo u njega investirati bar još 300-400 hiljada eura.