Lazar 3, vojska srbije, Druga brigada
Ministarstvo odbrane
Vojska Srbije i nadležne službe u toku epidemije

Alo / Masanori Jošida

Vojska Srbije i nadležne službe u toku epidemije, Foto: Alo / Masanori Jošida

Tokom posete, komandant Prve brigade Kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković informisao je ministra odbrane o situaciji u garnizonu Bačka Topola, kao i o angažovanju pripadnika Prve brigade Kopnene vojske na sprečavanju širenja virusne infekcije Kovid-19.

Vojska Srbije

Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije, Foto: Ministarstvo odbrane

- Trenutno smo angažovani na obezbeđenju zatvorenih graničnih prelaza, prihvatnih centara, domova za smeštaj i negu starih lica i zdravstvenih ustanova. U proteklom periodu bili smo angažovani na uređenju objekata za prihvat i smeštaj naših građana koji su se vraćali iz inostranstva u Moroviću, objektu Letenka na Fruškoj Gori i tri objekta u Subotici. Sa volonterima grada Novog Sada, uredili smo i opremili dve hale na Novosadskom sajmu sa 1.000 kreveta i pratećom opremom, koju je taj grad obezbedio – naglasio je general Nasković.

Tokom izvršenja tih zadataka, kako je istakao, deo pripadnika brigade je zaražen koronavirusom.

- Deo pripadnika je već izlečen i pušten je na kućno lečenje, i nadamo se njihovom skorom povratku redovnim zadacima u jedinici – istakao je general Nasković.

Ministar Vulin je tokom današnjeg obilaska razgovarao i sa pripadnicima odeljenja za zdravstvenu zaštitu u kasarni „Bačka“.

PRVA LINIJA FRONTA NIJE PALA

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Uprave za vojno zdravstvo brigadnog generala dr Uglješe Jovičića, obišao je na Vaskrs lekare i medicinsko osoblje Vojnomedicinskog centra „Karaburma“ i pripadnike Vojske Srbije angažovane na medicinskim i nemedicinskim zadacima u Privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu, i svima čestitao veliki hrišćanski praznik.

Vojska Srbije

Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije, Foto: Ministarstvo odbrane

- Došao sam da prenesem iskrenu zahvalnost predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića svim ovim ljudima. Bez obzira da li su oni vojnici, da li su lekari, svi su na istom poslu, svi su na istom zadatku. Zahvalni smo im baš kao što smo zahvalni svakom onom koji je dao svoj doprinos bilo zato što je ostao kući i poštovao ono što mu je država rekla ili zato što je radio nešto što je njegovo zanimanje nalagalo da radi – poručio je ministar Vulin.

Iako su pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane na prvoj liniji fronta, ministar Vulin ističe da se oni često susreću i sa nezahvalnošću i sa nerazumevanjem, ali da su oni, uprkos tome humani, sigurni i profesionalni.

- U ime predsednika Vučića, u svoje ime i čitave Vojske i Ministarstva odbrane, hoću da se zahvalim ovim ljudima. Oni su borci, oni su heroji, oni su prva linija fronta – ona linija koja nije pala – naglasio je ministar Vulin.

Glavni medicinski kordinator Privremene bolnice na Beogradskom sajmu potpukovnik dr Veljko Milić ističe da se u bolnici oseća praznični duh, ali da svi koji su radno angažovani na Sajmu, bez obzira na praznik, obavljaju svoje zadatke kao i svakog dana.

- Brojno stanje u bolnici na Sajmu je 376 osoba. Tokom jučerašnjeg dana imali smo dosta otpusta, ali je bilo i prijema. Pacijenti odlaze svojim kućama i mislim da je to najbolji praznični poklon za njih. Duh praznika se oseća, naročito što smo dobili vaskršnja jaja. Svaki pacijent po više komada – rekao je potpukovnik Milić i pohvalio motivaciju zaposlenih na Sajmu, kako onih koji dolaze iz civilnih i vojnih struktura, tako i volontera koji su došli da pomognu.

Lazar 3, vojska srbije, Druga brigada

Ministarstvo odbrane

vojska srbije, Foto: Ministarstvo odbrane

 


Pukovnik Milić je zahvalio ministru Vulinu i generalu Jovičiću što su ih posetili na današnji veliki praznik, jer kako kaže za sve koji tu rade poseta je vid priznanja za sav dosadašnji trud i rad.

Prema rečima glavne medicinske sestre Vojnomedicinske akademije Bojane Jovanović, trenutno angažovane u Vojnomedicinskom centru „Karaburma“, timski duh je ono što motiviše nju i njene kolege da pobede u borbi protiv koronavirusa. Ona ističe da je od pojave virusne infekcije Kovida-19 Vojnomedicinska akademija počela sa obukom i psihološkom podrškom za sve medicinske sestre i zdravstvene tehničare te ustanove.

- Postoji veliki timski duh, koji mi inače gradimo u Vojnomedicinskoj akademiji. Iako je u zgradi VMC „Karaburma“ angažovano oko 120 zdravstvenih tehničara iz različitih organizacionih jedinica VMA, ovde funkcionišemo kao jedna celina. Timski rad i timski duh je ono što nas vodi ka pobedi, a najveći predah je kada čujemo da se pacijent otpušta svojoj kući – rekala je Jovanovićeva, ističući da je veoma srećna i poput svojih kolega počastvovana prazničnom posetom ministra Vulina VMC „Karaburma“.