Vojska Srbije
MORS
Vojska Srbije

MORS

Vojska Srbije, Foto: MORS

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić obišli su danas kadete 141. i 142. klase Vojne akademije - modula oklopnih jedinica, koji na stacionarnom logorovanju u Vojnom kompleksu "Orešac" realizuju obuku u gađanju ciljeva iz tenka M84 i borbenog vozila pešadije BVP M80A.

Po završetku gađanja, ministar Vulin je rekao da možemo računati da će i u narednom periodu naše oklopne jedinice dobiti prvoklasne oficire, velike ljude i velike profesionalce.

Vojska Srbije

MORS

Vojska Srbije, Foto: MORS

- Danas su kadeti pokazali da odlično vladaju oružjem i da ovaj period borbe sa koronavirusom nije uticao na njihovu motivisanost i njihovu spremnost da uče. Tokom borbe sa virusom Kovid-19, Vojna akademija je jedan period morala da prekine obrazovanje naše dece. Naravno, oni su svi učili na daljinu, pokazali odlične rezultate, ali terenski rad i pravi kontakt sa oružjem ništa ne može da zameni.

Ministar Vulin je istakao i da su svi kadeti Vojne akademije pokazali izuzetnu motivisanost, a zahvaljujući starešinama i onima koji ih obrazuju, obučavaju i vaspitavaju, oni postižu izuzetne rezultate.

Vojska Srbije

MORS

Vojska Srbije, Foto: MORS

O obuci koju realizuju kadeti roda oklopnih jedinica treće i četvrte godine Vojne akademije, ministra odbrane informisao je komandant logorskog prostora potpukovnik Miloje Ilić, nastavnik taktike na Vojnoj akademiji. Prema njegovim rečima, kadeti realizuju planska gađanja iz predmeta naoružanje i nastava gađanja.

- Kadeti su u dosadašnjem delu školovanja realizovali vežbe u gađanju, vežbe u osmatranju, zatim je treća godina prešla na pripremna gađanja, a četvrta godina na školska gađanja. Sledeći stupanj je realizacija školskih gađanja sa bojevim projektilima, koja se realizuju na poligonu koji ima balističke uslove za ispaljivanje projektila 125 mm - objašnjava potpukovnik Ilić.

Vojska Srbije

MORS

Vojska Srbije, Foto: MORS

On dodaje da su rezultati današnjeg gađanja odlični, da je strelište na poligonu "Orešac" vrlo kvalitetno, kao i da betonske staze omogućavaju tenkovima da se kreću potrebnom borbenom brzinom i da sa lakoćom rešavaju vatrene ciljeve.


Kadet četvrte godine Vojne akademije modula oklopne jedinice Jovan Pavlović ističe da je današnji zadatak, gađanje ciljeva iz tenka M84, bio zahtevan i da predstavlja važan korak u njegovom obrazovanju.

Vojska Srbije

MORS

Vojska Srbije, Foto: MORS

- Danas smo u okviru terenske obuke imali priliku da učestvujemo u školskom gađanju. Tu smo mogli praktično da proverimo teorijska znanja stečena na Vojnoj akademiji. U okviru gađanja bio sam u ulozi komandira tenka i imao sam niz zadataka koje sam morao da ispunim - rekao je kadet Jovan Pavlović.

Među kadetima treće godine, koji su realizovali pripremna gađanja iz borbenog vozila pešadije BVP M80A, bio je kadet Mirko Pavlović, koji je imao ulogu komandira borbenog vozila.

Vojska Srbije

MORS

Vojska Srbije, Foto: MORS

- Ta uloga je veoma odgovorna i podrazumeva dosta stvari, među kojima je kontrola svih dešavanja u borbenom vozilu i izveštavanje rukovodioca gađanja, kako bi sve proteklo po planu - naglašava kadet Mirko Pavlović i dodaje da je za kadete bitno da izlaze na teren i da je za njega gađanje iz borbenog vozila bilo zanimljivo i lepo iskustvo.