Vreme, kiša
Alo!/ Rajko Ristić
Vreme, kiša

Alo!/ Rajko Ristić

Vreme, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Nakon obilnih padavina vodostaji reka su u porastu, a kako su padavine najavljene i za naredni period, bitno je na vreme obratiti pažnju na visinu vodostaja velikih reka kako ne bi došlo do poplava.

Na današnji dan visina vodostaja reke Save u Beogradu iznosi 414 centimetara, dok će, prema prognozi RHMZ, u sredu iznositi 467, što je blizu granice redovne odbrane od poplava, koja iznosi 500 centimetara.

Josip Broz Tito

Arhiva Alo

Kada je u pitanju Dunav, visina njegovog vodostaja u Zemunu danas iznosi 451 centimetar, dok je najveća visina vodostaja za predstojeći period najavljena za sredu i iznosiće 511 centimetara. Granica redovne odbrane od poplava u ovoj tački iznosi 550 centimetara.

Ipak, vodostaj Dunava je trenutno nešto viši u Pančevu, gde iznosi 457, dok će 29. maja visina vodostaja biti 510 centimetara, što je veoma blizu granici redovne odbrane koja iznosi 530 centimetara.

Park, šetnja

Alo!/ Rajko Ristić

 

Granica vanredne odbrane od poplava na Savi u Beogradu je 600 centimetara, dok za Dunav u Beogradu i Pančevu ona iznosi 650 centimetara.