Poplava
screenshoot/Youtube
Poplava

screenshoot/Youtube

Poplava, Foto: screenshoot/Youtube

Otapanje snega i kiše prethodnih dna uzrokovali su povećanje vodostaja na domaćim rekama, a u regionu izazvali su klizišta i poplave.

Pročitajte još:

 

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) kažu da će vodostaj rasti do petka, ali da se situacija prati, te da, tvrde, "nema mesta panici niti pomisli da će se ponoviti te poplave iz 2014. godine".

Na sajtu RHMZ-a nalazi se hidrološko upozorenje koje upućuje da će vodostaji na Drini, Limu, Jadru i gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave biti u porastu do srede, 6. februara, sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa.

Vodostaj u Obrenovcu

Tanjug/Rade Prelić 12.03

Ilustracija, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Takođe, u istom upozorenju navodi se i da će vodostaj kod hidrološke stanice Šabac 7. februara, u četvrtak, dostići granicu redovne odbrane od poplava, dok će na celom toku Save do petka, 8. februara vodostaji biti u većem porastu.

Petak stabilizacija

Upravo taj petak iz RHMZ-a navode kao datum kada će vodostaji u Srbiji prestati da rastu, te na pitanje da li će se poplave iz Republike Srpske preliti i kod nas, kažu da situaciju prate iz sata u sat i da nema uslova da se poplave iz 2014. ponove u narednom periodu.

Preporučujemo i ovo:

 

- Nemam informaciju da se nešto izlilo, postoji mogućnost da su se izlili neki manji potoci - rekla je za "Blic" Jelena Jeremić iz sektora za prognozu voda pri RHMZ, na konstataciju naših reportera da su se i Velika i Zapadna Morava već izlile.

Jeremić dodaje da će zbog kiša biti manji porast vodostaja Mlave, Lima, Jadra, na gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave.

- Stabilizacija je u toku i od sutra na malim i srednjim rekama - kaže naša sagovornica.

U pitanju je umereni porast vodostaja, a nivo vode sve vreme biće ispod nivoa redovne odbrane od poplava, osnim kod Šapca, gde će dostoći nivo redovne odbrane.

Poplave

Printscreen

Ilustracija, Foto: Printscreen

Međutim, bliže je objasnila Jeremić, da je ta granica kod Šapca inače niža, kao i da se u tom gradu izvode određeni radovi na brani, zbog čega je od dodatne važnosti praćenje vodostaja na tom delu Save.

- Od prekosutra će vreme biti suvo i hladno, eventualno sa susnežicom na planinama, tako da će se sve smiriti, i biće stabilno u čitavom regionu - rekla je Jelena Jeremić.

Dunav i Tisa rastu u martu

Ipak, krajem marta i početkom aprila doći će do porasta vodostaja Dunava i Tise, zbog velike količine snega na Alpima koja će se topiti, ali stanje se stalno prati, i "o tom potom", dodala je Jeremić, te zaključila da se statistički sve uklapa u uobičajene godišnje proseke.

 

Hidroalarm

RHMZ je "uključio" žuti hidroalarm zbog značajnog povećanja vodostaja na Drini, Mlavi, Zapadnoj Moravi, Ibru, Južnoj Moravi, Nišavi, Toplici, Jablanici i Veternici, i on će biti na snazi do sutra.

Već narednog dana, u sredu, hidroalarm neće biti na snazi, pokazuju trenutni podaci sa sajta Republičkog hidrometeorološkog zavoda.