Polje poljoprivreda
Tanjug/Dušan Aničić
Polje poljoprivreda

Tanjug/Dušan Aničić

Polje poljoprivreda, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Komentarišući rezultate ispitivanja po kojima delovi Vojvodine imaju neispravnu vodu za piće Trivan je rekao da se "sa tim problemom teško izalazi na kraj zato što morate da imate tehnološke procese prerade te vode da bi bila adekvatna za piće" i dodao da je to proces u Vojvodini koji mora da se izvede.

PROČITAJ JOŠ:

On je rekao da sve fabrike vode koje u Vojvodini moraju da se naprave "moraće da budu tehnološki naprednije i efikasnije u odnosu na druge delove Srbije gde tih problema nema".

- Planetarno gledano poljoprivreda je najveći zagađivač zemljišta a to znači i vode, poljoprivreda će kod nas morati da se privede nameni, a to znači da se prestane sa korišćenjem hemijskih sredstava koja su izuzetno toksična, budući da kod nas u zemlji postoji praksa da se ona ne koriste kako je na deklaraciji napisano, nego se doda još malo - rekao je Trivan.

Odgovarajući na pitanje šta je rešenje za lošu vodu za piće u delovima Vojvodine Goran Puzović je rekao da je "zadatak svih nas da obezbedimo kroz regionalne infrastrukturne objekte, i snabdevanje vodom iz nekih dugih aluviona, ili na neki drugi način da se i u tim regionima pije zdrava voda".

PREPORUČUJEMO:

Puzović je ocenio da nas čekaju "ozbiljne investicije, i da kroz saradnju države i lokalnih samouprava, mora doći do donošenje odluka i velikog investicionog ciklusa koji će omogućiti da ljudi u tim regionima piju zdravu vodu".

On je rekao da je ravnomernu raspodelu vode moguće napraviti i preko izgradnje brana akumulacija "da kvalitetna vode iz regiona gde je ima stigne do svakog stanovnika".

Puzović je upozorio na lošu praksu da se stari bunari već 50 godina pretvaraju u septičke jame pa se tako zagađuju podzemne vode i dodao da obnavljanje tih podzemnih izvora ide jako sporo

- Naša intencija da zaštitimo bar one vode koje su još dole negde dublje, koje su mnogo stare, i po nekoliko hiljada godina, zato ih moramo štititi da ih koriste generacije koje dolaze iza nas - rekao je Puzović.