NATO bombardovanje, NATO
EPA
NATO bombardovanje, NATO

EPA

NATO bombardovanje, NATO, Foto: EPA

*NATO tokom bombardovanja Srbije planirao trovanje

* Gađao industrijska postrojenja

* Životna sredina zagađena opasnim i karcogenim piralenom

NATO tokom bombardovanja Srbije nije imao potrebu da upotrebi hemijsko oružje, bilo je dovoljno da gađa industrijska postrojenja kako bi nas potrovao. Tako je gađanje postrojenja kragujevačke „Zastave“ za posledicu imalo zagađenje opasnim i kancerogenim piralenom sliva Lepenice od Kragujevca do ušća u Veliku Moravu.

Kragujevac je grad koji se, nažalost, suočio sa možda najvećim zagađenjem piralenom tokom bombardovanja 1999, kaže za „Alo!“ Darko Laketić, predsednik Komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja.

NATO bombardovanje

foto EPA

NATO bombardovanje, Foto: foto EPA

 

Naime, osim praznih kasarni, glavna meta NATO avijacije bila je Fabrika automobila „Zastava“. Bombardovana je dvaput - u noći između 8. i 9. aprila i u noći između 12. i 13. aprila.

- Tada je došlo do razaranja velikih industrijskih trafoa u lakirnici „Zastave“ i oslobađanja veće količine piralena koji se potom, nažalost, izlio u reku Ždraljicu, nakon toga u Lepenicu i došlo je do kontaminacije čitavog priobalja, odnosno tog pojasa oko reka. A piralen je prema stanovištu Svetske zdravstvene organizacije jedna od najtoksičnijih i jedna od najkancerogenijih materija, te je zato sredinom prošlog veka povučen iz upotrebe u trafo-stanicama - pojašnjava za „Alo!“ Laketić.

PROČITAJTE JOŠ:

 

On navodi i da je studija Rudarsko-geološkog fakulteta, rađena upravo na temu zagađenja piralenom sliva Lepenice od Kragujevca do ušća u Veliku Moravu, pokazala poražavajuće podatke. Rezultate tog istraživanja predstavio je na poslednjoj sednici Komisije Ivan Matić, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u penziji.

- Ova studija, koja je rađena od 2002. do 2005. godine, pokazala je da se na ispitivanim mestima varijacija zagađenja kretala od deset puta većih vrednosti piralena od graničnih do pet puta većih vrednosti od interventnih. Inače, reč je o studiji koja je finansirana od EU, a analiza materijala rađena je u Češkoj u referentnim laboratorijama za piralen. Rezultati do kojih su došli su egzaktni, relevantni i tačni - navodi Laketić.

NATO bombardovanje

Printscreen Youtube

NATO bombardovanje, Foto: Printscreen Youtube

 

On ističe i da mu nije jasno da vlast 2005. godine, iako je to istraživanje bilo transparentno, nije reagovala na te dokaze.

- Te informacije imale su i izvršna i zakonodavna vlast i sramno je da se tada nije reagovalo. Ako postoji kontaminacija, država treba hitno da reaguje u smislu dekontaminacije - dodao je Laketić.

Predsednik Komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja najavljuje da će biti urađeno novo istraživanje kako bi se utvrdilo da li sada ima i u kojoj koncentraciji piralena.
- Poslednji podaci su od pre 14 godina. Zato je neophodno uraditi novo istraživanje da bismo došli do valjanih podataka na osnovu kojih ćemo sprovesti hitnu reakciju. Međutim, moram naglasiti da nema dubinske kontaminacije vode i zemljišta jer je piralen nađen u površinskom sloju zemlje, na oko 20 centimetara dubine - naveo je Laketić.

BONUS VIDEO: Ramuš Haradinaj će biti osuđen na doživotnu robiju?!

 

Seljaci udisali piralen tokom obrade zemlje

Laketić ističe da je reč o poluisparljivom materijalu i da prilikom obrađivanja zemljišta piralen isparava, što znači da su oni koji su obrađivali zemlju to udisali. - Upravo iz tih razloga na osnovu statističkih podataka radimo analizu uticaja tih isparenja na zdravlje stanovništva kako bismo videli da li postoji porast onih tumora i onih karcinoma koji nastaju udisanjem - navodi on.

 

Radnici koji su čistili lakirnicu „Zastave“ oboleli od kancera

Darko Laketić navodi za „Alo!“ da je Komisija održala sastanak i sa onima koji su čistili lakirnicu „Zastave“ bez valjane zaštitne opreme. - Mi smo uzeli svu zdravstvenu dokumentaciju od njih i bili smo iznenađeni procentom malignih oboljenja kod tih ljudi. Sada se radi statistička obrada svih tih podataka - istakao je za „Alo!“ Laketić.

 

 

Brojke

20.000 ljudi svake godine umre od raka u Srbiji

36.000 obolelih od malignih bolesti registruje se godišnje u našoj zemlji