Hram Svetog Save
Shutterstock
Hram Svetog Save

Shutterstock

Hram Svetog Save, Foto: Shutterstock

Jedan od najvećih u svetu, jedinstven po mnogo čemu, mozaik Hrama Svetog Save na 15.000 kvadratnih metara završen je.

Dorađuju se još samo sitnice, a do kraja oktobra očekuje se da budu gotovi i ostali unutrašnji radovi u vračarskoj svetinji.

ANKETA:

Da li ste posetili Hram Svetog Save?

 

On dodaje da je trenutno 200 radnika u hramu, postavlja se centralni polijelej u samoj svetinji, a ispred nje plato se popločava i uređuje prilepskim kamenom. Uskoro će stići i bronzana ulazna vrata na kojima je ispisana molitva na 24 jezika, pa bi uređenje vračarske svetinje trebalo da bude gotovo do najavljenog dolaska visoke delegacije Ruske Federacije, koju će predvoditi predsednik Vladimir Putin.

– Kada gradimo ovako veliki hram, posvećen Svetome Savi i Hristu samim tim, mi ga gradimo i podižemo za svakog čoveka. A kada govorimo o srpskom narodu, nema većeg Srbina od Svetog Save. Svako ko govori o njegovoj gradnji, treba da razume da gradi hram svome đedu jer Sveti Sava je svakome od nas đed. Ne možemo reći: to se gradi za crkvu, ne. Podižemo hram za Srbiju, za srpski narod. To će biti najveći ambasador našeg naroda i naše države, biće ambasador za svakoga i onog koji nije verujući i onog ko je druge nacije. Prošle godine više od 70 odsto posetilaca bili su ljudi drugih nacija, Kinezi, Japanci, Turci, Italijani, Španci... Bespotrebno je pitanje zašto se hram gradi, mi to radimo zato što je to najbolji temelj naše budućnosti – ističe vladika Stefan.

Sada kada su radovi na uređenju hrama već na samom kraju, pažnja će biti usmerena na predstavljanje vračarske svetinje i njenog značaja svima onima koji u nju dolaze. Neverovatna je njegova spoljašnja lepota, ali želimo da upoznamo druge s onim što hram čini hramom, dodaje episkop remezijanski.

– Pre godinu i po dana osnovali smo profesionalni hor koji se sada sprema za otvaranje hrama, tu su naši mozaici, arhitektura hrama... Želimo da zadovoljimo potrebu za kulturom, umetnošću, ali pre svega za najvećim umetnikom koji je stvorio čoveka i svet, za Gospodom. Naš je zadatak da pokažemo da je najlepša duša čovekova kada se nalazi u tako lepom hramu. Da se svako oseti da je dobrodošao u ovu kuću i da je ta kuća za njega – kaže vladika Stefan.