Vlada Srbije sprovodi akciju! Građani, informišite se na vreme

Istaknuto je da je Srbija jedina zemlja u istočnoj Evropi koja je obezbedila satelitske snimke visokog kvaliteta iz dve epohe

Vlada Srbije
Vlada Srbije, Foto: Alo/Masanori Jošida

U okviru projekta „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji" koji Vlada Srbije sprovodi uz podršku Svetske banke, Republički geodetski zavod (RGZ) je potpisao ugovor za nabavku novih satelitskih snimaka najbolleg kvaliteta trenutno dostupnih na tržištu.

Nabavkom satelitskih snimaka Srbija dobija najmoderniji informacioni sistem koji smanjuje korupciju i unapređuje transparentnost rada državnih institucija. Satelitski snimci biće dostupni i besplatni svim organima državne uprave, lokalne samouprave, privredi i građanimasaopšteno je danas iz RGZ.

Istaknuto je da je Srbija jedina zemlja u istočnoj Evropi koja je obezbedila satelitske snimke visokog kvaliteta iz dve epohe, što omogućava pouzdano praćenje promena na celoj teritoriji Republike. Zahvalujući nabavci satelitskih snimaka moguće je upravljati rizicima, pa čak i rešavati sudske sporove.

Satelitski snimci pomažu državi i u oblasti ozakonjenja nelegalnih objekata što donosi, pre svega pravnu sigurnost vlasnicima imovine, a kada je reč o kupovini nepokretnosti građanima obezbeđuje garanciju i štiti ih od mogućih prevara.

Nova snimanja teritorije Srbije obaviće američka kompanija „Maksar", vodeća u toj oblasti. „Maksar" je jedina kompanija u svetu koja poseduje tehnologiju za dobijanje satelitskih snimaka izuzetno visoke rezolucije, preciznosti i kvaliteta.

Republički geodetski zavod jedina je državna institucija u regionu čiji zaposleni imaju stručno znanje i kapacitete za obradu i analizu satelitskih snimaka. Tako će rad Zavoda dodatno biti unapređen saradnjom sa kompanijom svetskog glasa.

"Korišćenjem ortofotoa, izrađenog na osnovu satelitskih snimaka koji će biti prikupljeni u 2020. godini, zabeležićemo promene na nepokretnostima čime će se istaći ažurnost podataka RGZ-a, transparentnost, dostupnost informacija, brži i lakši rad javnog i privrednog sektora", ističe RGZ.

Kako je navedeno, očigledni benefiti ortofotoa potvrđeni su brojem pregleda tog proizvoda na digitalnoj platformi nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka Geosrbiji, koji od početka ove godine iznosi skoro četiri i po miliona.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi