Vlada Srbije
Alo/Masanori Jošida
Vlada Srbije

Alo/Masanori Jošida

Vlada Srbije, Foto: Alo/Masanori Jošida

Istaknuto je da je Srbija jedina zemlja u istočnoj Evropi koja je obezbedila satelitske snimke visokog kvaliteta iz dve epohe, što omogućava pouzdano praćenje promena na celoj teritoriji Republike. Zahvalujući nabavci satelitskih snimaka moguće je upravljati rizicima, pa čak i rešavati sudske sporove.

Preporučujemo i:

Satelitski snimci pomažu državi i u oblasti ozakonjenja nelegalnih objekata što donosi, pre svega pravnu sigurnost vlasnicima imovine, a kada je reč o kupovini nepokretnosti građanima obezbeđuje garanciju i štiti ih od mogućih prevara.

Nova snimanja teritorije Srbije obaviće američka kompanija „Maksar", vodeća u toj oblasti. „Maksar" je jedina kompanija u svetu koja poseduje tehnologiju za dobijanje satelitskih snimaka izuzetno visoke rezolucije, preciznosti i kvaliteta.

"Korišćenjem ortofotoa, izrađenog na osnovu satelitskih snimaka koji će biti prikupljeni u 2020. godini, zabeležićemo promene na nepokretnostima čime će se istaći ažurnost podataka RGZ-a, transparentnost, dostupnost informacija, brži i lakši rad javnog i privrednog sektora", ističe RGZ.

Kako je navedeno, očigledni benefiti ortofotoa potvrđeni su brojem pregleda tog proizvoda na digitalnoj platformi nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka Geosrbiji, koji od početka ove godine iznosi skoro četiri i po miliona.

Pročitajte još: