Ana Brnabić
Printskrin
Ana Brnabić

Printskrin

Ana Brnabić, Foto: Printskrin

Premijerka Brnabić naglasila je, nakon uručenja Akcionog plana, da sada predstoji rad na njegovoj primeni i dodala da je cilj vlade da implementacijom Medijske strategije i izradom seta novih medijskih zakona rukovodi nadležno Ministarstvo kulture i informisanja.

Brnabić je rekla da je plan da se formira Radna grupa koja će raditi na implementaciji Akcionog plana za Medijsku strategiju i na setu novih medijskih zakona, a koju će činiti predstavnici države i medijskih i novinarskih udruženja, u sličnom formatu kao i do sada, saopštila je Vlada Srbije.

U razgovoru sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja iz Radne grupe, premijerka Brnabić rekla je da je jako važno to što je nova ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, povukla sve zahteve za vođenje procesa pred sudovima protiv medijskih kuća i novinara, a bilo ih je ukupno devet, kao i pet krivičnih prijava protiv medija.

Takođe, sa sajta Ministarstva skinuto je 10 saopštenja koje je i ministarka Gojković okarakterisala kao lični rat njenog prethodnika sa novinarima.

Predsednica vlade rekla je da je, pored Medijske strategije, druga važna tema bezbednost novinara, i da je ideja da se formira nova Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara.

Radnu grupe bi činili predstavnici nadležnih državnih organa, medijskih i novinarskih udruženja i predstavnici partnera iz međunarodnih organizacija - Misija OEBS u Srbiji, Delegacija EU u Srbiji, Fondacija Konrad Adenauer i Ambasada K. Norveške.

Bezbednost novinara je crvena linija, Vlada Srbije neće tolerisati nikakve pretnje, a posebno fizičko ugrožavanje novinara, podvukla je premijerka Brnabić.

Brnabić je ukazala da je već održala sastanak sa predstavnicima relevantnih institucija i ombudsmanom u vezi sa bezbednošću novinara i da joj je namera da se jednom mesečno sastaje sa potpredsednicom i ministarkom Gojković i razgovara o konkretnim slučajevima kako se ništa više ne bi prepuštalo slučaju i kako bi se reagovalo na vreme.

Potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je ukazala da je vraćanje pitanja važnih za medije matičnoj kući, Ministarstvu kulture i informisanja, ujedno i velika odgovornost i da predstoji mnogo posla i istakla da su mediji jedan od stubova demokratije naše države i da zajedno može dosta da se uradi.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Delegacije EU U Srbiji i Ambasade Kraljevine Norveške.

Pročitajte još: