Visoki Dečani
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Visoki Dečani

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Visoki Dečani, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Lista sedam najugroženijih lokaliteta objavljena je putem video konferencije, a kako je izjavio izvršni potpredsednik Evropa Nostre Gaj Klaus cilj liste je da upozori na ozbiljne pretnje sa kojima se suočavaju te lokacije.

Osim Visokih Dečana, na listi su se našle i austrijska Ahenze železnica stara 133 godine, istorijsko groblje Mirogoj u Hrvatskoj, pet grčkih ostrva na jugu Egejskog mora, renesansni vrt Đusti u Veroni, zgrada centralne pošte u Skoplju i crkva u steni San Huan u Kantabriji u Španiji, preneo je Tanjug.

„Od izvanrednog srednjevekovnog manastira do izuzetnog renesansnog vrta, od industrijskih i modernih građevina do kultnih pejzaža, ova mesta su važno svedočenje naše zajedničke prošlosti, sećanja i identiteta”, rekao je on.

Visoki Dečani

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Visoki Dečani, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel izjavila je povodom objavljivanja liste da je kulturno nasleđe Evrope „naša prošlost, sadašnjost i budućnost”.

„Ono zaslužuje našu najveću pažnju i zaštitu. Kroz sedam najugroženijih programa stavljamo u centar pažnje evropsko nasleđe, podižući svest i otvarajući put za održivu budućnost odabranih lokacija”, rekla je ona.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić izjavio je danas da se nada da će to što se manastir našao na listi sedam najugroženijih lokaliteta doprineti zaštiti srpskog nasleđa na KiM.

„Duboko sam uveren da će to značajno doprineti zaštiti našeg osetljivog nasleđa na Kosovu i podići svest da je kulturno nasleđe namenjeno tome da nas više poveže nego razdvoji”, napisao je Janjić na Tviteru.

Monah i dečak, Visoki Dečani

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Monah i dečak, Visoki Dečani, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kako je naveo, evropsko kulturno nasleđe je mozaik različitih kulturnih nasleđa sa njihovim različitim identitetima i istorijom.

„To zajedno čini mozaik našeg zajedničkog blaga i čini ga toliko vrednim i važnim za sve nas, bez obzira na našu lokalnu tradiciju. To znači Evropa”, napisao je on.

Listu od sedam najugroženijih lokaliteta za 2021. godinu sačinio je Odbor Evropa Nostre od 12 predloga koji su ušli u uži izbor od strane međunarodnih stručnjaka, a izbor je izvršen na osnovu izuzetnog značaja nasleđa i kulturne vrednosti svake od lokacija, kao i na osnovu procene opasnosti sa kojom su suočene.

Crkva, molitva, Pravoslavlje, vera, molitva, Visoki Dečani

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Visoki Dečani, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Izabranih sedam lokacija ispunjavaju uslove za grant Evropske investicione banke (EIB) do 10.000 evra koje će im EIB dodeliti kao bi im pomogla u sprovođenju dogovorenih aktivnosti koje će doprineti spašavanju ugrožene lokacije.