Đaci, škola, prvi septembar
Alo!/Masanori Jošida
Đaci, škola, prvi septembar

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

U ponedeljak 18. januara počinje drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama širom Srbije, a đaci će nastavu pohađati po modelu za koji su se škole opredelile na početku školske godine, pre nego što su svi đaci prešli na onlajn nastavu.

Mlađi osnovci od prvog do četvrtog razreda, u školu će ići svakodnevno u manjim grupama, dok će učenici od petog do osmog razreda imati kombinovanu nastavu - u školi i na daljinu.

Organizacija rada razlikuje se od škole do škole, u zavisnosti od prostornih i organizacionih mogućnosti. Srednjoškolci će nastavu slušati kombinovano, odnosno jedne nedelje će ići u školi, dok će druge imati onlajn nastavu.

U Ministarstvu prosvete je za naš list potvrđeno da je obrazovni sistem Srbije spreman za nastavak školske godine i dodaju da on do sada nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa, upravo zahvaljujući odgovornosti koju su pokazala deca, kao nastavno i vannastavno osoblje.

Podsećaju da je broj dece koja su bila zaražena u školama pre početka raspusta bio zanemarljiv u odnosu na ukupan broj zaraženih u Srbiji i da se kretao od 0,05 do 0,08 odsto.

Pomeranje početka raspusta, kako su kazali u ministarstvu za „Alo!“, pomoglo je da se visoke brojke zaraženih pre Nove godine saniraju.

U školama tvrde da su spremni za povratak đaka u školske klupe i da su preduzeli sve moguće korake za neometano uspostavljanje nastave, kao i do sada, uz poštovanje svih važećih epidemioloških mera.

Bez karantina

Učenici koji su raspust proveli u inostranstvu nisu u obavezi da budu u izolaciji od deset dana i mogu da krenu u školu redovno.

Prva pauza za Sretenje

Drugo polugodište biće znatno duže od prvog. Đaci će imati pauzu samo za Sretenje, 15. i 16. februara, kao i prolećni raspust od 30. aprila do 10. maja.

Školska godina se za osmake završava 8. juna, dok će učenici od prvog do sedmog razreda ići do 22. juna. Za maturante gimnazija nastava se završava 25. maja, za učenike trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 1. juna, a za ostale srednjoškolce 22. juna. Mali maturanti će testove iz srpskog, matematike i kombinovani polagati 23, 24. i 25. juna. Aktivnosti malih maturanata su planirane za 26. i 27. mart (probni završni ispit).

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još: