Vrtić, deca, roditelji
Alo!/Dejan Briza
Vrtić, deca, roditelji

Alo!/Dejan Briza

Vrtić, deca, roditelji, Foto: Alo!/Dejan Briza

Od kako je Ministarstvo prosvete donelo Pravilnik o uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolskih ustanova, u februaru su podneta samo dva zahteva za otvaranje privatnih vrtića i jedan za promenu sedišta ustanove, pokazuju podaci ovog ministarstva.

Svi ti zahtevi su još u proceduri, što praktično znači da od tada još nije otvoren nijedan privatni vrtić, za razliku od 2015. godine i vremena kada su uvedene subvencije grada za boravak dece u privatnim vrtićima.

Šalter

Alo!/ Rajko Ristić

 

Budući da je odluka Grada da subvencijama pomogne roditeljima za čiju decu nije bilo mesta u državnim vrtićima uticala na značajnu eskpanziju privatnog sektora u predškolskom obrazovanju, bilo je nužno pooštriti uslove za otvaranje privatnih vrtića jer bezbednost dece u svim aspektima mora biti iznad svega.

"Od početka ovog projekta insistiram na tome da deca moraju biti iznad profita i da nema kompromisa kada su uslovi boravka i usluga koji roditelji plaćaju u privatnim vrtićima u pitanju", kaže Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Pročitajte još:

 

Stroži uslovi doprineli su smanjenju "najezde" otvaranja vrtića. Novim Pravilnikom je, praktično, uveden red u ovu oblast, i precizirani su uslovi za otvaranje privatnih vrtića, a bezbednost dece stavljena je na prvo mesto.

Škola

Alo!/Nenad Vujanović

 

Broj privatnih vrtića, kao i dece koja borave u njima uz subvenciju Grada Beograda, za nepune četiri godine, od kada se roditeljima refundira novac, uvećani su četiri puta. Subvencije se trenutno isplaćuju roditeljima oko 17.000 dece.

Gak je objasnio da u ovom trenutku, u 353 privatna vrtića boravi skoro 18.000 dece, a da je samo ove godine Grad roditeljima na ime refundacije isplatio 1,6 milijardi dinara.

U beogradskim vrtićima danas ima 76.000 dece od ukupno 106.000 mališana tog uzrasta, s tim što ovogodišnji upis u državna obdaništa još nije završen.

"To je veliki uspeh i najbolji rezultat otkad predškolsko obrazovanje postoji u Beogradu, kazao je Slavko Gak.

Kiša, Beograd

Alo!/ Masanori Jošida

 

Komentari (2)

Otac deteta iz vrtića

01.06.2019 10:40

Interesantno je da gradovi poput BG i NS izdvajaju milione i milijarde dinara za subvencionisanje privatnih vrtića, a niko da izgradi neki vrtić, pa da tu decu smesti tamo, već kažu da je "viška dece" :)

srbija

01.06.2019 12:15

Srbija je to...Lazu otvori...biznis plan i radi....koje su to prevare na drzavnom nivou...svaka dva meseca menjaju zakon...jedan je za narod a drugi za..glavonje..