Bolnica
Alo!/ Dejan Briza
Bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Bolnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Srbija će pojačati kontrolu na graničnim prelazima zbog opasnog korona virusa, koji je već odneo prve žrtve u Kini, a koji se prenosi s čoveka na čoveka i širi velikom brzinom. Nadležni u našoj zemlji apeluju da se ne putuju u područja gde se pojavila zaraza.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je juče da će se novi korona virus u narednom periodu verovatno proširiti u druge delove Kine i u druge zemlje. Inače, SZO će danas održati i sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve.

Kako je ostalo još samo nekoliko dana do najveće svetske migracije stanovnika, budući da svake godine neposredno pred Kinesku novu godinu gotovo milijardu stanovnika Kine putuje nekoliko hiljada kilometara do svojih porodica, postoji opravdana bojazan da bi upravo to kretanje dovelo do svetske epidemije, od koje ne bi bila zaštićena ni Srbija.

Brojke

258 slučajeva korona virusa potvrđeno je samo u kineskom gradiću Vuhan

15 medicinskih radnika najmanje zaraženo je virusom, dok je jedna osoba u kritičnom stanju

6 osoba u Kini je preminulo od posledica izazvanih novim virusom

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, navodi da je Ministarstvo zdravlja Srbije sve vreme na vezi sa SZO. Iako od te organizacije još nisu stigle preporuke, poput zabrane putovanja, Lončar ipak apeluje na sve koji žive u Srbiji da u ovom periodu, bez preke potrebe, ne idu u područja gde se pojavio korona virus. On je ukazao i da su simptomi zaraze povišena temperatura, malaksalost i otežano disanje.

- Pošto već znamo da taj virus postoji, moraćemo posebno da obratimo pažnju jer ne želimo da nas iznenadi, da dođemo u situaciju da nismo preduzeli mere koje možemo da preduzmemo, a ono što možemo da uradimo to je da apelujemo na sve građane koji žive u Srbiji da u ovom periodu, bez preke potrebe, ne idu u područja gde se pojavio virus - rekao je Lončar.

Ako su već otišli u ta područja ili se vraćaju iz njih u Srbiju, a imaju bilo kakve simptome, ministar je skrenuo pažnju da se na vreme jave lekaru i istakao da će kontrola na našim graničnim prelazima biti pooštrena.

- Zasada, za našu zemlju nema mesta za paniku, ali to ne znači da treba da se opustimo. Mi ćemo, i dok ne stignu zvanične preporuke Svetske zdravstvene organizacije, pojačati nadzor i kontrolu na graničnim prelazima - rekao je Lončar.

Zlatibor Lončar

Alo!/ Rajko Ristić

Zlatibor Lončar, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Činjenice

- Kineska nacionalna zdravstvena komisija potvrdila je da se virus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu, te da su se njime zarazili i zdravstveni radnici
- Prvi slučaj novog korona virusa potvrđen je u kinskom gradu Vuhanu, gde je i najviše zaraženih
- Virus se proširio i na druge kineske gradove, uključujući Peking i Šangaj. Otkriveno je da zaraženih ima i van granica Kine, odnosno u Japanu, na Tajlandu i u Južnoj Koreji, a gde su ga doneli turisti iz Kine
- Zemlje u Aziji i drugim delovima sveta pojačale su kontrole na aerodromima, železničkim stanicama i auto-putevima.

Preporuke Batuta:

- Izbegavajte boravak u prostorijama gde je veći broj ljudi

- Izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju simptome respiratorne infekcije

- Redovna higijena ruku

- Putnici koji dolaze iz zaraženog područja, a ukoliko imaju znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate svom lekaru uz napomenu o putovanju

„Batut“: Pratimo situaciju

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ nastaviće u narednom periodu da prati situaciju u Kini, kao i u drugim zemljama, u vezi s pojavom bolesti izazvane novim korona virusom i održavati kontinuiranu komunikaciju po tom pitanju sa SZO.

Ameri prave vakcinu

Zasad ne postoji vakcina koja štiti od novog virusa. Međutim, američki Nacionalni institut za zdravlje, kako javlja Si-En-En, radi na vakcini protiv korona virusa. Entoni Fauči, direktor Instituta za alergije i infektivne bolesti, rekao je da će biti potrebno nekoliko meseci da se završi prva faza kliničkih testova i više od jedne godine da se dođe do vakcine.

Radovanović: Moguće je da se pojavi u Srbiji

- Broj zaraženih svakodnevno raste. Kineska nova godina stiže u nepovoljnom trenutku, pa postoji veliki rizik da se proširi i u ostale delove sveta. Svakako je moguće da se virus pojavi i u Srbiji - kazao je juče za „Alo!“ Zoran Radovanović, epidemiolog.

Tagovi

Komentari (1)

Bas Cudno

22.01.2020 06:19

Kako to da se svi ti neki novi smrtonosni virusi uvek prvo pojave u Kini ili negde u Africi...a ne recimo u Americi...