Đak prvak dete škola
Shutterstock
Đak prvak dete škola

Shutterstock

Đak prvak dete škola, Foto: Shutterstock

- Što se tiče učenika i svih mera koje se planiraju, o tome će sastanak Krizng štaba, sve, izvestiti u utorak. Razmatra se mnogo predloga, ali tu postaje i tehnička pitanja vezane za mogućnosti raznih škola, a to sa Ministarstvom prosvete rešavamo. Ono što treba da znaju roditelji je da samo dete koje je zdravo sme da ide u školu. Dete će svako jutro pre polaska u školu meriti temperaturu, druga stvar je ta da će biti potrebno da roditelji budu saradnici, tako što će da pričaju sa decom, a u tome će im pomoći prilog sa televizije, koje će se emitovati. Ponašanje u školi će biti poznato nastavnicimia i učenicima. Mlađi razredi  od prvog do petog će imati nastavu u školama, a stariji će imati kombinovan sistem učenja - rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Epidemiolog je napomenuo da nepoštovanje mera donosi loše rezultate.

- Postoje negativna iskustva u školama koje nisu razumemele mere opreza ozbiljno i to je dovelo do širenje virusa u škola. Bitno je da znamo da u mlađim uzrastima nema teških slučajeva obolevanja, a deca koja eventualno obole teže prenose virus drugima - zaključio je Kon.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima se u bolnicama širom Srbije nalazi 106 pacijenata.