sneg, Beograd, ljudi, ulice, vreme
Alo!/Nenad Vujanović
Ilustracija, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Pročitajte još:

 

Naime, u delovima Dalmacije duva najjača bura ikada izmerena, a rekordna jačina udara vetra zabeležena je u Makarskoj i iznosi čak 191 kilometar na čas. U ranim jutarnjim časovima u Splitu je orkanska bura bila jačine 176 kilometara na čas.

Nesvakidašnji vremenski uslovi izazvali su haos, zaustavili saobraćaj, a oborena stabla drveća i potopljene jahte najbolje govore o ozbiljnosti situacije.

Slična situacija je i u ostalim državama regiona. U Mostaru se beleže udari vetra jačine do 100 kilometara na čas, dolazi do lomljenja i oboranja stabala drveća, a snažan orkanski vetar uspeo je i da prevrne šleper.

 

Delovi Trebinja su ostali bez struje, uništeni su parkovi i bazeni, dok su neke kuće ostale i bez krovova. Na svet to, požar u selu Bobovišta u federalnoj opštini Ravno ubrzano se širi prema Trebinju u Republici Srpskoj i prema dubrovačkom području u Hrvatskoj.

Preporučujemo i ovo:

 

Na teritoriji Crne Gore vetar je pričinio veliku štetu u više gradova. U Herceg Novom orkanska bura jačine preko 100 kilometara na čas dovela je do oštećenja elektromreže, u Baru je oborena velika skela na gradilištu, u Igalu je krov zatvorenog bazena propao i završio u bazenu, dok širom države vetar lomi i obara stabla i skida fasade sa zgrada.

 

Jak vetar je tokom noći izazvao veliku štetu i u Prištini i okolini, te je u selu Surki došlo i do pucanja električnih provodnika, a u Lapatici i Podujevu vetrovi su izazvali požar u kući.

U Srbiji sutra i do -10

Iako za sada nema informacija da je vetar u Srbiji izazvao veću štetu, Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je upozorenje na sneg i jak mraz na području Srbije, za 23. i 24. februar.

Vreme u Srbiji, Foto: Printscreen

"Danas je u većem delu Srbije ledeni dan. U Vojvodini i na planinama duvaće jak severoistočni vetar, koji će od sredine dana slabiti. U nižim predelima centralne, istočne i južne Srbije očekuje se manje povećanje visine snežnog pokrivača, a u planinskim predelima mećava. Posle podne prestanak padavina. Sutra umeren i jak jutarnji mraz sa temperaturom ponegde i ispod -10 stepeni", upozorava RHMZ.

Razlog nezapamćenog nevremena

- Iznad centralne Evrope ojačao je snažni anticiklon zbog čega je vazdušni pritisak u Srbiji u osetnijem porastu i već je iznad normale. Iznad Jonskog mora trenutno se nalazi ciklon, a to što se nalazimo između ova dva sistema dovelo je do jakog vetra i nevremena - objasnio je za "Blic" meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić.

- U petak, 22. februara, počelo je premeštanje oblačnog sistema sa kišom sa severa, a on je bio u sklopu premeštanja hladnog fronta - objašnjava Đurić, napominjući da je ovo uzrokovalo da temperatura tokom dana bude u stalnom padu, te da tokom noći padne u minus i to na teritoriji cele države.

U Vojvodini najjači vetrovi

- Imali smo udare severnog i severozapadnog vetra u petak, a najjači udari zabeleženi su u Vojvodini i iznosili su 80 kilometara na čas - kaže Đurić.

 

On ističe da je vetar sada oslabio, na severu zemlje vreme je vedro i suvo, dok se južno od Beograda sneg i dalje održao. Iako je cela Srbija i dalje u minusu, primetno je otopljenje u odnosu na jutarnje temperature. Maksimalna dnevna temperatura u većem delu države iznosiće od -5 do -1 stepen.

Kopaonik najhladniji

Na planinama je situacija najkritičnija, kaže Đurić, s obzirom na snežne padavine, koje u kombinaciji sa jakim vetrom mogu napraviti velike snežne nanose, te zaustaviti saobraćaj i napraviti štetu.

- Kopaonik je trenutno najhladniji sa temperaturom -15 stepeni. Ipak, subjektivni osećaj je da je mnogo hladnije, jer su i udari vetra najjači na Kopaoniku - objasnio je Đorđe Đurić.

 

Prema njegovim rečima, posle Kopaonika i planinskih predela, Vojvodina je i dalje najkritičnija kada je jačina vetra u pitanju.

Otopljenje sledi od ponedeljka

Premda se već sutra očekuje blagi porast temperature, održaće se hladno vreme sa temperaturama koje će u većem delu zemlje biti u minusu.

Ipak, već od ponedeljka sledi otopljenje, sa maksimalnom dnevnom temperaturom i do 10 stepeni.