Zoran Radojičić
ALO! foto Marko Djokovic
Zoran Radojičić

ALO! foto Marko Djokovic

Zoran Radojičić, Foto: ALO! foto Marko Djokovic

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima Nemačko-srpske privredne komore (AHK) da su neke od tema o kojima su razgovarali bile zaštita životne sredine, mobilnost u Beogradu, energetska efikasnost, pametni koncept funkcionisanja velikih gradova, kao i da su tom prilikom izražene želje za produbljivanjem saradnje.

- Nemačka je jedan od najvažnijih partnera Srbije. Više od 400 njihovih kompanija posluje u našoj zemlji i zapošljava 67.000, a u navedenim oblastima one su na visokom nivou - rekao je Radojičić za medije.

On kaže da se počelo sa realizacijom adaptivnog sistema za mobilnost u Beogradu, koji je postavljen na 55 raskrsnica, a koji veštačkom inteligencijom upravlja saobraćajem.

- Već se u tom delu vide rezultati značajno bolje prohodnosti saobraćaja. Ukupno 320 raskrsnica će biti u tom sistemu upravljanja i verujem da će se bolja prohodnost u Beogradu i kroz taj koncept vrlo brzo videti - rekao je gradonačelnik.

Kao naročito značajnu izdvojio je temu obezbeđivanja kadar koji je neophodan za firme koje bi došle iz Nemačke kroz sistem obrazovanja.

- Sistem dualnog obrazovanja koji se razvija u Srbiji i Beogradu je sjajna osonova da imamo edukovan kadar koji može da zadovolji potrebe i zahteve sofisticiranih kompanija. Koncept dualnog obrazovanja ćemo, pored srednjeg, širiti na visoko obrazovanje i na taj način omogućiti bolji obrazovni kadar - istakao je Radojičić.

Izvršni direktor AHK Frank Aleter rekao je da je zadovoljan što je 37 kompanija motivisano da učestvuju u inicijativi "Drvo za Beograd", te da je to samo jedan od projekata čija je realizacija započeta sa Gradom Beogradom.

"Ovo je početak jedne zajedničke saradnje na održivom razvoju privrede. Jedna od tema je i kako osigurati kvalifikovanu radnu snagu, odnosno motivišati i druga nemačka preduzeća da dođu u Srbiju", rekao je Aleter.

Naveo je i da postoji velika zainteresovanost nemačkih investitora u automobilskoj branši, kao i u metalno-prerađivačkoj oblasti, te u proizvodnji tekstila.

Pročitajte još: